image
 |  283 18 Липня 2024 | 09:23

Що не так із скасуванням літнього часу в Україні

16 липня Верховна Рада ухвалила закон, який скасовує в Україні перехід на літній час. Якщо він набере чинності, то наприкінці жовтня ми востаннє переведемо стрілки наших годинників. Насправді це не таке однозначно просте питання, як здається на перший погляд.

Науковці вважають, що переведення стрілки годинника порушує біоритми та потребує певного часу на адаптацію організму. Хоча кожна людина реагує по-різному. Багато хто взагалі не помічає переходу на літній чи зимовий час. Однак, є інша сторона медалі.

Якщо в Україні залишать зимовий час, то це спричинить незручності іншого характеру. Влітку сонце сходитиме ще о 4 ранку. А на сході нашої країни видно буде вже о 3 годині ночі. Натомість можна забути про довгі літні вечори. Навіть на заході України влітку темнітиме ще до 21 години. У Харкові сонце взагалі заходитиме ще до 20 години вечора.

Якщо влітку ми звикли майже не користуватися світлом у наших помешканях, то із запровадженням зимового часу світло таки доведеться вмикати увечері. Чи доцільний такий перехід, якщо у нас і так величезні проблеми з електроенергетикою? Також незрозуміло як раціонально використовувати ранкові години, коли світатиме задовго до початку робочого дня.

Хочу нагадати: в Україні вже була спроба скасувати переведення годинників. У вересні 2011 року Верховна Рада вирішила залишити літній час і відмовитися від зимового. Але таке рішення викликало хвилю громадського обурення, особливо на заході України. Адже взимку сонце сходило б після 9 ранку. Тоді Ужгородська міська рада ухвалила рішення починати роботу усіх установ, підприємств та організацій на годину пізніше, щоб нейтралізувати негативні наслідки скасування зимового часу. Через кілька днів Верховна Рада скасувала своє попереднє рішення внаслідок невдоволення значної частини громадськості. Якщо в Україні таки відмовляться від літнього часу, то можливо ефект буде зворотній: початок робочого дня доведеться зміщувати на одну годину назад.

Це правда, що ЄС мав плани скасувати перехід на зимовий та літній час. Але досі країни Європи переводять стрілки своїх годинників. Подібна практика є і в Америці. Отже, певні переваги від існування зимового і літнього часу теж мають місце. Вважаю, що до цього питання потрібно ставитися більш зважено і враховувати різні фактори, а не лише часовий пояс. Невпевнений, що рішення скасувати літній час в Україні абсолютно правильне.

Володимир Пшибельський, депутат Луцької міської ради від ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити