image
 |  9 5 Березня 2023 | 16:54

Що потрібно для трибуналу над президентом росії путіним?

Для створення трибуналу над президентом росії володимиром путіним необхідне успішне голосування у Генеральній асамблеї ООН. А саме, повинні проголосувати не лише представники країн ЄС, має бути мінімум 90 голосів.

Про це розповів суддя Народного суду в Гаазі Стівен Реп в інтерв'ю в ефірі телемарафону, передає УНН.

«В України є право розглядати злочин агресії. Але Україна не може судити путіна. Герасимова – так, може навіть шойгу. Але не голову держави і навіть не премʼєр-міністра. І тому потрібен міжнародний суд. Все що для цього необхідно – голосування у Генасамблеї ООН. Росія безумовно ветуватиме створення такого суду Радою Безпеки ООН. Але у них немає права вето у Генеральній асамблеї. Вони були однією з семи країн, які проголосували проти останньої резолюції у Генасамблеї, зрозуміло, що вони проголосують і проти цієї. Але вони не можуть її зупинити, тому що ухвалити таке рішення можна за межами Ради безпеки, це успішна формула», – розповів Реп.

Для цього, щоб це стало можливим, необхідно заручитися підтримкою не лише європейських країн. Потрібно мати репрезентативну кількість голосів за межами ЄС – мінімум 90.

«Чи зможе такий трибунал взяти путіна одразу під варту? Ні. Але сама наявність обвинувачень вже зробить його міжнародним злочинцем. Якщо міжнародна спільнота буде послідовною, то путін або помре вигнанцем, який нікуди не зможе поїхати, або приїде в Гаагу. З такими злочинами, я сподіваюся, ми його тут побачимо, як це було з тими, хто думав, що уникне покарання», – зазначив Реп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Її називали"Янголом бійців": під Бахмутом загинула парамедик Яна Рихліцька

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити