image
 |  0 26 Червня 2023 | 13:16

Що варто знати про антибіотикорезистентність та як її попередити?

Стійкість до антибіотиків розвивається в тих випадках, коли проводилось неконтрольоване використання антибіотикотерапії, в результаті чого мікроорганізми перестали на неї реагувати. Коли антибактеріальні лікарські засоби перестають діяти, кількість бактерій, які виробили резистентність, значно збільшується. Це ускладнює лікування багатьох небезпечних захворювань, коли лише антибактеріальні препарати здатні побороти інфекцію. Як же запобігти резистентності до антибіотиків?

Як не допустити антибіотикорезистентності

Стійкість бактерій до антибіотиків та антибактеріальних засобів — це проблема світового масштабу, яку не можна ігнорувати. Щоб запобігти розвитку антибіотикорезистентності, слід виконувати наступні прості правила:

  1. Жодного самолікування. Такі препарати не можна призначати собі самостійно, навіть якщо їх можна купити без рецепта в аптеці. Антибіотик повинен прописати лікар на основі попередніх досліджень на предмет виявлення виду бактерій, що спричинили хворобу.

  2. Не переривати курс лікування. Щоб подіяти на патогенні бактерії, препарат призначається в конкретному дозуванні і на конкретний термін. Передчасне припинення чи перерва курсу лікування зупиняє процес впливу на бактерії, що дає їм час “адаптуватися” і набути стійкості до препарату. 

  3. Не продовжувати курс лікування без рекомендації лікаря. Задовгий прийом антибіотиків, як і перерваний курс, лише допомагає бактеріям адаптуватися. 

  4. Підтримуйте свій природний імунітет. Багато інфекцій, що лікуються  антибіотиками, можна попередити. Не зволікайте при появі легких симптомів, щоб потім не довелось лікувати ускладнення важкими для організму препаратами. Не забувайте також про застосування пробіотика нечутливо до дії антибактеріального засобу при антибіотико терапії, якщо без них вже не обійтись. Вкрай важливо підтримувати здорову флору кишківника, що складає левову частку імунітету людини. Препарат Ентерол забезпечує якісний захист від антибіотиків. Він ефективно усуває наслідки дисбактеріозу після антибактеріального курсу, стимулює вироблення організмом імуноглобуліну, та сприяє відновленню мікрофлори кишківника.

  5. Не нехтуйте щепленнями. Вакцинація суттєво знижує ризик ускладнень.

Що ще треба знати про стійкість до антибіотиків

  • Які хвороби частіше всього викликають резистентні бактерії?

Найчастіше мультирезистентні мікроорганізми можуть вражати сечостатеву систему, легені, шкіру, викликати діарею, запальні захворювання. 

  • Яка ситуація з антибіотикорезистентністю у світі?

Ця проблема є загальносвітовою, тому ВООЗ дала свої рекомендації зі створення систем контролю над стійкістю до антибіотиків та введення обов’язкового продажу антибіотиків за рецептами.

  • Чи можливо заразитись резистентною бактерією від хворої тварини?

З їжею можуть передаватись такі стійкі бактерії, як Campylobacter або Salmonella. Якщо безпосередньо контактувати з хворою твариною також є ризик заразитись. Та все ж найбільшу проблему розвитку антибіотикорезистентності становить неправильне використання протимікробних препаратів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити