image
 |  0 5 Листопада 2020 | 23:31

Сенцов став лауреатом польської премії імені Вінценза

Український режисер та експолітв'язень Олег Сенцов став лауреатом премії міста Кракова імені Станіслава Вінценза, яку мають вручати під час саміту Open Eyes Economy в Кракові 18 листопада.

"Цьогорічний переможець Олег Сенцов поєднує мистецьку діяльність з участю в боротьбі за свободу та базові права людини, особливо за права переслідуваних і репресованих осіб", — цитує польське видання Onet голову Краківської міської ради й керівника премії Вінценза Домініка Яськовєца. 

Як зазначає Суспільне, премію у сумі 40 тисяч злотих (близько 300 тисяч гривень) вручають за видатні досягнення в популяризації культури Центральної та Східної Європи. Вона заснована у 2005 році й відтоді її отримали як поліські, так і українські діячі культури, зокрема, поет та письменник Сергій Жадан.

Станіслав Вінценз, на честь якого названа премія, був польським письменником, перекладачем і філософом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Граната з неба: російський дрон скинув ВОГ-17 на українського бійця

Що відомо:

Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Генеральний директор кінокомпанії "Край Кінема". Лауреат Премії Сахарова за свободу думки Європарламенту та Національної премії України імені Тараса Шевченка.

10 травня 2014 року Сенцов був затриманий у Сімферополі російськими силовими структурами й 25 серпня 2015 засуджений за звинуваченням у тероризмі до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

7 вересня 2019 року був повернутий в рамках обміну російських злочинців з України на українських військовополонених з РФ.

Рада державної підтримки кінематографії схвалила виділення коштів на фільм "Носоріг" колишнього політв’язня РФ Олега Сенцова. Кінострічка отримає державну підтримку у розмірі 25 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «П'ята колона»: професор національного університету накинувся на студентку через державну мову (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити