image
 |  0 4 Жовтня 2018 | 12:00

Сергій Шишкін: Для того, щоб ця нація і далі жила в державі, яка називається Україна, потрібні мовні квоти

З 1 жовтня 2017 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації», який запровадив мовні квоти на телебаченні.
До 13 жовтня 2018 року ще діє перехідний період: передачі власного виробництва, а також національний аудіовізуальний продукт будуть зараховуватися до частки передач, виконаних державною мовою, незалежно від фактичної мови цих передач. Озвучуватися або дублюватися українською мовою в межах квот мають фільми і передачі, які не є національним аудіовізуальним продуктом.
Повноцінно норми закону запрацюють із 13 жовтня 2018 року. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% – для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на ТБ. За невиконання мовних квот для мовників передбачений штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.
Про те чи допоможуть квоти українцям в інформаційній війні кореспондент «ВолиньUA» запитала у Заслуженого діяча мистецтв України Сергія Шишкіна.
Музикант вважає, що квоти на українську мову в ефірі радіо та телебачення потрібно було запроваджувати ще раніше, тож вітає цей крок.
- Це однозначно потрібно робити, бо якщо цього не робити, то шанси для консолідації нації будуть незначними. Це потрібно було зробити, щоб ця нація і далі жила в державі, яка називається Україна. Якщо цього не зробити, то можна жити в державі, але вже з іншою назвою.  Якби не спекулювали на демократії, які б підміни понять не робили – квоти потрібно було ввести. Я це навіть по своєму рідному містечку бачу. Не так давно, гуляючи навколо хати, а тут неподалік є кафе, краєм вуха злапав, що місцевий лабух почав між піснями оголошувати російською мовою. У нас, що тут усі такі російськогаварящіє? Це ж наскільки вже промили мізки – якщо кабак, то подача от така.

Разом з тим композитор не заперечує права меншин на спілкування їх рідною мовою, але підкреслює, що публічний простір має бути українським.
- Не потрібно себе знищувати заради меншин. Ми свідомо маємо переорієнтувати публічний простір, бо хочеш чи не хочеш нас накривають ефіри. Така демократія по відношенні до чужого продукту є самознищенням. Це питання державної безпеки. Ніхто за нас не подбає – маємо робити це самі, всупереч тому, щоб про нас не говорили поляки, угорці чи інші сусіди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада схвалила звернення до РНБО про застосування санкцій до “112 Україна” і NewsOne

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити