image
 |  0 13 Грудня 2021 | 13:54

Сергій Токаєв з Roosh розповів, що його привело до інвестиційної діяльності*

IT-бізнесмен Сергій Токарєв: Допитливість – корисна якість для інвестора

Восени вкотре відбулася щорічна міжнародна конференція Cyprus IT Forum, присвячена IT-сфері. Захід відвідав інвестор та фаундер компанії Roosh Сергій Токарєв. У процесі спілкування з пресою бізнесмен поділився своїми спогадами про те, що пробудило в ньому інтерес до інформаційних технологій і перерахував фактори, завдяки яким відбулося його становлення як підприємця та інвестора.

Перший крок у IT

Все почалося 1998 року. Переглядаючи друковане видання журналу про комп'ютери, Сергій Токарєв знайшов статтю про створення сайтів. У тексті наведено приклад HTM-розмітки, за допомогою якої можна було створити власну веб-сторінку — Home Page.

«Я скопіював код із журналу в текстовий документ, змінив розширення файлу на .htm і запустив. На сторінці було написано: "Welcome to the Page of Sergey Tokarev", - розповів підприємець.

Цей досвід здався йому цікавим, і він почав вивчати структуру інших сайтів. Він розумів, за що відповідають ті чи інші елементи коду, намагався самостійно комбінувати їх між собою, а потім відкривав отримані файли в браузері і дивився, що з цього виходить.

Якості, що ведуть вперед

Своєю головною та найкориснішою рисою характеру Сергій Токарєв бачить прагнення пізнання світу: «Мені дуже подобається спостерігати за тим, що відбувається довкола. “Мацати” технології, спілкуватися з великою кількістю різносторонніх людей і чогось нового в них вчитися. Все, що потрапляє до мене в руки, викликає у мене дитячий інтерес», – розповів бізнесмен.

Саме допитливість рухала їм, коли він передруковував код із журналу або коли експериментував із елементами розмітки на сайтах. Вона й визначила його подальший рід занять.

Токарєв захопився програмуванням і незабаром почав працювати в IT, намагаючись виявити себе в різних напрямках цієї сфери. Такий різноплановий досвід допоміг йому посилити експертизу та вирости у професійному плані. Зрештою, він прийшов до ідеї створення власного бізнесу, а пізніше — і до інвестування.

Сьогодні за плечима у Сергія Токарєва понад 100 профінансованих компаній, кілька десятків стартапів, у яких він виступив у ролі фаундера та ко-фаундера, а також соціальні ініціативи. Зокрема, 2019 року він став ініціатором освітнього проекту STEM is FEM, спрямованого на популяризацію технічних професій серед школярок. Крім того, нещодавно почала роботу AI House - екосистема для людей, які бажають примножити свою експертизу щодо ML і AI-розробок.

Погляд на ведення бізнесу

Проекти, створені або профінансовані Токарєвим, як не можна точно відбивають його філософію ведення бізнесу. Він пояснив: "Мені подобається розвивати підприємців та їхні продуктові компанії. Я хочу, щоб їхня кількість зростала, а люди ділилися своїми успіхами, невдачами та досвідом з іншими. У цьому я бачу свою місію."

Цими засадами підприємець керується й у інвестиційній діяльності. Він переконаний, що успіх проекту залежить від того, наскільки сильно сам вкладник зацікавлений у ньому. І йдеться не лише про фінансову допомогу, а й про експертну підтримку, яка часом така необхідна фаундерам.

За словами Сергія, до такого світогляду він прийшов після особистого знайомства з космічним інженером та професором Ігорем Григоровичем Ханіним. Під час розмови з ним бізнесмен почув фразу: "Клітина живе, поки ділиться". Ці слова змусили його багато чого переосмислити і поставити запитання: «Що я залишу по собі?»

І відповідь була знайдена. Після себе потрібно залишити все, чим зможеш поділитися, вважає Сергій Токарєв. Внутрішнім світом, вдалим та невдалим досвідом, грошима та, нарешті, знаннями, які передаси іншим людям.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити