image
 |  0 24 Жовтня 2020 | 20:08

Шахраї масово беруть кредити на чуже ім'я

Шахраї призвичаїлися брати кредити на чуже ім’я пачками. Багато українців отримують неприємні дзвінки про те, що їм необхідно виплатити кредит, який вони не брали, і на додачу – штрафи по ньому, які накапали за тривалий термін.

Про це повідомляє «Internetua».

Як аферистам вдається провернути схему?

Киянка Ріна Ванцович жила без кредитів, поки їй не подзвонили з банку. Працівник фінансової установи «обрадував» жінку тим, що вона винна три тисячі гривень позики, і ще тисячу – відсотки за нею. Коли жінка сказала, що жодного кредиту не брала, їй заявили, що у банку на руках всі документи. При перевірці з’ясувалося, що всі дані збігаються. Крім адреси. Але кредитну спілку, куди жінка звернулася разом з кореспондентами новин “Сегодня”, це не бентежить. Там запевняють, що жодної помилки немає, кредит є, потрібно платити. Постраждалій доведеться звертатися до суду, щоб відстояти свою правоту.

Думка юриста

Виграти таку справу в суді можна, впевнений юрист Микола Хахула. Але спочатку треба звернутися в поліцію:

«Необхідно надати докази, що ми зверталися в поліцію і просимо провести почеркознавчу експертизу, що ми документів жодних не підписували. Суд з імовірністю в 99% встановить ці факти. Якщо дійсно людина має рацію, жодний суд не винесе рішення на користь кредитної спілки».

Така шахрайська схема дуже поширена, кажуть кіберексперти. Шахраї скуповують копії документів у нечистих на руку фірм. Але є нюанс. Їх цікавлять переважно «чисті» копії документів – без написів на них. Щоб ваші паспорт та ІПН-код не використовували, потрібно просто засвідчувати їх рукописом. Тобто прямо на копіях написати, в яку компанію ви їх передаєте.

«Тобто, наприклад, якщо передаєте в компанію «Роги і копита», так і пишете навскоси, через всю копію», – пояснює Руслан Болгов, експерт з кібербезпеки.

Також можна внести власні дані в спеціальну базу. Це також вбереже від використання ваших документів третіми особами.

«Можна убезпечити себе, створивши в бюро кредитних історій або в іншій організації, яка має до цього відношення, заборону на отримання кредитів від вашого імені», – говорить експерт.

Цю послугу можна отримати в будь-якому українському банку.

Чим би "юpидичне" дитя з "уpка-їни" не тішилось...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші на картах українців, навіть зарплати і пенсії, можуть заарештувати: НБУ назвав причини

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити