image
 |  4 20 Вересня 2020 | 10:46

Схема з ОСББ: як забудовники отримують контроль над тарифами та спільною власністю мешканців

Поширена схема зі створення забудовником ОСББ для укладання контрактів із власною обслуговуючою компанією, встановлення високих тарифів на ЖКГ і отримання контролю над приміщеннями спільного користування – є порушенням прав власників.

Про це УНН розповів засновник громадської ініціативи "Школа ОСББ" Андрій Саук.

"Це є порушенням прав власників, коли забудовник створює своє ОСББ, бо мова йде про ту схему, коли забудовник перед тим, як передати право власності всім співвласникам, був або є співвласником більше половини площ будинку. Потім забудовник користується тим, що люди поки не стали співвласниками – заключає договори зі своєю власною обслуговуючою компанією на 10 років, умовно. І власникам житла це дуже складно поламати", – розповів експерт.

Саук у такій ситуації порекомендував для ліквідації ОСББ забудовника подавати позов до суду, за результатами якого найчастіше встановлюється факт незаконної реєстрації або процедурного порушення, що дає змогу після ліквідації створити нове об’єднання співвласників багатоповерхового будинку та самостійно обирати обслуговуючу компанію і колективно розпоряджатися спільною власністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ростуть у геометричній прогресії: розповіли про статки нового заїжджого заступника голови Волинської ОДА (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити