image
 |  4 9 Листопада 2017 | 10:06

Що просять волиняни у влади через систему електронних петицій?

Перевіряти чиновників на поліграфі, не випасати кози в місті, порозганяти голубів та ворон, а ще перейменувати Луцьк у Лас-Вегас – такі прохання висловлювали у петиціях до влади активні волиняни.

На Волині чотири міста і дві райради підключені до системи електронних петицій. За їх допомогою можна висловити  проблему чи ідею, зібрати підписи під нею і влада зобов’язана розглянути петицію. Здебільшого волиняни порушують у петиціях важливі питання, але й з гумором дружать теж. Тож, що просять волиняни у влади через систему електронних петицій у нашому репортажі.

Рекордсменом із подання петицій є мешканці Луцька. Навіть нині триває збір підписів на 6 петицій. Загалом лучани написали кілька сотень петицій. Є серед них ті у яких відкрито владу просять заборонити ті чи інші речі:

заборонити розведення багать у парку 900-річчя Луцька;

заборонити розташування хостелу у примішенні колишньої тюрми НКВС;

заборонити використання зовнішніх гучномовців усім церквам та храмам міста зранку у вихідні дні;

заборонити депутатам Луцької міської ради, закордонні поїздки за рахунок місцевого бюджету;

заборонити вчителям/вихователям приймати, а батькам дарувати доровартісні подарунки;

заборонити продаж журналів, чашок та будь-чого іншого педагогами у навчальних закладах міста;

заборонити клеїти рекламу в салоні маршрутних таксі.

Просять лучани через петиції визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Луцька, вимагають припинити ромське свавілля на території АС № 1, пропонують, щоб під час  снігопаду комунальники не розсипали пісок із камінцями, а розгрібали сніг, а якщо посипали то лише піском без цих дрібних камінців.

Дістало лучанина й те, що у місті багато гральних закладів «Української національної лотереї» і тому він запропонував перейменувати Луцьк у Лас-Вегас.

Дістав лучан і сморід у місті. Аби достукатися до влади написали навіть петицію «Якщо смердить, то хай усім» у якій запропонували міській раді Луцька проводити свої засідання у виїзному форматі у районі Львівська/ДПЗ.

Є навіть петиції за  дозвіл продавати алкоголь і цигарки неповнолітнім та за те аби «у зв'язку з економічною ситуацією в країні зробити плату за вхід у нічні клуби не більше 50 грн».

Просять лучани залучити інвесторів на створення філіалу МакДональдс у Луцьку, в районі найбільшого скупчення людей.

І навіть через петиції хочуть висловити подяку та нагородити грошовою премією працівників гарячої телефонної лінії міської ради Луцька за якісну і оперативну допомогу.

А Капуза Юлія Петрівна - слідча поліції, просить забезпечити усіх слідчих папером формату А4, оскільки немає на чому друкувати справи.

І на сам кінець один пан запропонував обирати мера  в Фейсбуці і Однокласніках.

До Володимир-Волинської міської ради було подано більше 60 петицій. З них лише 12 набрали необхідну кількість голосів і були розглянуті владою міста. Остання петиція на розгляд надійшла у квітні 2017 року.

Пропонували мешканці міста ліквідувати воронячі колонії у скверах біля краєзнавчого музею, навпроти ресторану "Дружба" і біля КМЦ, відновити дзвіниці на площі перед костелом Іоакима і Анни, а також при вході на Ладомирське кладовище, спорудити пам’ятник Лесі Українці, назвати вулицю чи  сквер іменем Кузьми Скрябіна, відновити роботу туалету біля КМЦ і навіть змінити керівника міської автостанції «на людину, яка б могла навести порядок із обслуговування пасажирів».

Чималу кількість голосів набрала петиція за повернення місту історичної назви Володимир. У відповіді на неї зазначено: «У зв’язку із недостатньою правовою основою, а саме: непідпаданням випадку під Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», відсутністю закону про місцевий референдум, завдяки якому можна дізнатись думку громади з цього приводу, перебуванням на стадії опрацювання народними депутатами законопроектів, якими заплановано внесення змін до існуючих законів, зокрема, в частині перейменування та найменування населених пунктів, своїм рішенням постійна комісія доручила виконавчому комітету міської ради направити лист до Верховної Ради України з проханням роз’яснити законну процедуру проведення перейменування населеного пункту». І все, віз застряг.

Дещо менше петицій біля чотирьох десятків надійшло до нововолинської влади. Останню петиція зареєстрували в травні 2017 року.

Переймалися нововолинці у своїх петиціях і сміттєзвалищами, і голубами, і навіть козами. До прикладу 3 голоси набрала петиція, якою вимагалося прибрати голубів з центрального майдані у місті, бо вони мовляв, наносять шкоду клумбі біля пам'ятника Шевченку,  а також забруднюють асфальт своїми продуктами життєдіяльності. Просили нововолинці і вжити заходів для недопущення випасу свійських тварин (кіз) на території дитячих майданчиків у районі супермаркету Рідний Край на вулиці Стуса.

Актуальною є петицію про заборону незаконного сміттєзвалища вздовж дороги (яка веде до Шахти №8) і навколо терикону шахти №8.

«Туди вивозять різне сміття: "Кроноспан", Ливарний завод, самоскиди зі сміттям з "4х4" що знаходиться біля Шахти №4 (звідки вони возять це сміття не відомо), приватні особи бусами вивозять і т. д. Це екологічне лихо навколо міста Нововолинськ», пише автор петиції.

Аж дві петиції написали нововолинці з приводу добудови залізничного вокзалу та запуску залізничного пасажирське сполучення. Правда, жодна не набрала необхідної кількості голосів і на розгляд не потрапила.

Активніше пишуть петиції у Ковелі. На одну з них – усунення проблеми бродячих псів, ще й досі триває збір підписів. Загалом ковельчани написали міській владі понад 20 петицій. В одній з них навіть пропонували перевіряти чиновників Ковельської міської ради на поліграфі. На це ковельська влада відповіла: «перевірка на поліграфі чиновників Ковельської міської ради можлива лише після їх особистої згоди та проходження медичного огляду».

Аби Ковель став  бізнес-центром один ковельчанин навіть написав петицію про введення системи TAX FREE в Ковелі (за прикладом Польщі). Правда, ця його ініціатива набрала лише 25 голосів із 150 необхідних.

До Володимир-Волинської райради було подано всього одну петицію про очищення Луги від водоростей та сміття. У відповіді написали, що на даний час ця петиція є складною для практичного виконання.

Ще у дві райради Рожищенську та Ратнівську не написали жодної петиції.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити