image
 |  11 12 Грудня 2022 | 14:01

Схоже, українці впали у передчасну ейфорію щодо заборони УПЦ московського патріархату

Схоже, українці зарано зраділи забороні московської церкви в Україні. Це питання може виявитися грою, яку розігрують перед суспільством непринципові у питаннях національної безпеки "слуги народу".

Є ознаки стверджувати, що влада в особі "Слуг народу" готує філігранний кидок з приводу заборони діяльності московського патріархату в Україні. Суспільство впало у передчасну ейфорію після рішення РНБО щодо доручення уряду внести законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії. Показові обшуки СБУ у кількох відомих храмах, які належить московським попам, створили додаткове враження, що Україна на порозі важливого рішення. 9 грудня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити парламенту в першому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні російської православної церкви та пов’язаних із нею релігійних організацій. "Нарешті ця філія російського впливу в Україні буде закрита", - подумали мільйони українців. Та у "слуг народу" інша думка з цього питання.

9 грудня голова комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат "Слуги народу" Микита Потураєв заявив, що ні про яку заборону діяльності "української православної церкви" (московського патріархату") мова не йде. Комітет нібито прийняв рішення про заборону російської православної церкви. На його думку, "в Україні не існує церкви чи релігійної організації, яка була б частиною релігійних інституцій держави-окупанта або керувалася б звідти". Отже, УПЦ МП закривати не будуть. То для кого і для чого взагалі приймалося це рішення?

У мене питання: "слуги народу" вважають українців дурнями, що так безпринципно вішають локшину на вуха? Якщо Потураєв як голова Комітету Верховної Ради не бачить в Україні підривної діяльності філії московської церкви, може йому треба купити окуляри? Особливо цинічно звучать спроби народного депутата виправдати діяльність московських попів. На переконання "слуги народу", виявлення численних зразків підривних та антиукраїнських матеріалів "ні в якому разі не свідчить про зрадництво, або колабораціонізм з боку цих релігійних інституцій". Також Микита Потураєв радить усім, хто "вважає УПЦ невід’ємною частиною рпц, а отже вважають заборону рпц одночасною забороною УПЦ, добровільно оформити у СБУ явку з повинною". Поради Потураєва відверто нікчемні, пихаті і зверхні. До його відома, так вважають мільйони українців. То вони мають оформляти явки з повиною у СБУ?

Епопея з забороною московського патріархату в Україні наближається до фіналу. Скоро ми дізнаємось, чи це був просто хитрий піар-хід команди Зеленського, чи влада таки виконає рішення РНБО і почує думку громадськості.

Анатолій Вітів, голова Волинської «Свободи», народний депутат України VII скликання, депутат Волинської обласної ради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити