image
 |  0 14 Листопада 2020 | 22:25

Уперше: Волинські лікарі провели посмертну трансплантацію нирки

У відділення трансплантації Ковельського територіального медичного об'єднання провели успішну посмертну трансплантацію донорської нирки. Подібне втручання в Україні відбулося вперше.

Про це повідомляють медики на сайті лікарні.

Здорову нирку отримала 44-річна жінка із хронічною нирковою недостатністю V ступеня. Пацієнтка 12 років отримувала сеанси гемодіалізу та потребувала термінової пересадки.

Донором став пацієнт, який в аварії отримав важкі травми. Після констатації смерті мозку, рідні юнака підписали згоду на посмертне донорство. Орган було вилучено в іншій районній лікарні - Маневицькій ЦРЛ. Після вилучення нирки у загиблого орган оперативно доставили в Ковель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Граната з неба: російський дрон скинув ВОГ-17 на українського бійця

Нагадаємо, це вже 16-та успішна трансплантація нирки в Ковельському МТМО. До цього хірурги проводили родинні трансплантації. Минулого місяця таких операцій було дві.

Як повідомляє "Суспільне. Волинь", 25 листопада 2019 Ковельське МТМО стало першою районною лікарнею де була проведена трансплантація. Тоді донором нирки для 34-річної мами двох дітей став її чоловік.

26 грудня 2019 в Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Ковельські лікарі прооперували 56-річного Василя Міговку. Донором серця для нього став чоловік з відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригадою спеціалістів констатована смерть мозку. 29 січня Василя Міговку виписали з лікарні.

В лютому цього року Ковельські лікарі наважилися на другу пересадку донорського серця. Спільно з фахівцями Київського Інституту серця пересадили орган 59-річному чоловіку. Донором став 42-річний чоловік, який помер від інсульту.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що за два роки в Україні робитимуть трансплантацію органів у багатьох містах країни.Кабінет міністрів затвердив порядок перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію та вивезення їх за межі митної території. Це має налагодити систему трансплантації в Україні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити