image
 |  4 1 Серпня 2019 | 11:56

Штрафи для євроблях і зниження ціни на газ: що чекає на українців у серпні

У серпні набувають чинності законодавчі зміни в різних сферах. На власників нерозмитнених автомобілів чекають нові штрафи. Посилять контроль за органічними продуктами. І знизять ціну на газ.

Про це пише Gazeta.ua.

Штрафи для водіїв нерозмитнених автомобілів

З 24 серпня почнуть штрафувати власників автомобілів на єврономерах. Сума, яку водій повинен сплатити, залежатиме від терміну перебування транспортного засобу на території України.

"Водій, який перебуватиме за кермом нерозмитненої машини, яку до того ж не він особисто завозив на територію України, змушений буде сплатити штраф у розмірі 8500 гривень. Якщо водія зупинять повторно, то сума штрафу становитиме 17 тисяч гривень. Крім цього, у такої особи на один рік вилучають права", - пояснює керуючий "Авто Євро Сила" Запорізької області Владислав Погорілов.

За перевищення від 10 до 20 діб власника на єврономерах оштрафують на 17 тис. грн. Якщо час перебування такого автомобіля в нашій державі становитиме від 20 до 30 діб, то сума збільшиться до 85 тис. грн. 170 тис. грн або конфіскація автомобіля загрожує за перевищення понад 30 діб.

"Під час зупинки автомобіля патрульні не можуть виписати його власнику такі штрафи. Усю необхідну інформації про період перевищення вони відправляють прикордонній службі. Та, в свою чергу, складає документи про накладання штрафу і передає їх до суду. Лише остання інстанція виносить рішення про стягнення відповідної суми коштів" - додає Погорілов.

Усі штрафи є чинними для транспортних засобів як особистого користування, так і комерційного. Якщо власник передає тимчасово ввезений автомобіль іншій особі або користується ним для комерційної діяльності, його очікує додаткова плата у розмірі 34 тис. грн.

Патруль вулиць Нацгвардією

З 1 серпня на вулицях України з'являться піші патрулі Нацгвардії. На охорону громадського порядку виходитимуть близько 2 тис. військовослужбовців. Вони посилюватимуть поліцію, зокрема, у місцях масового скупчення людей та в районах зі складною оперативною обстановкою.

"Підрозділи Нацгвардії нестимуть службу 5 днів на тиждень 6 годин із моменту виходу на маршрут. У таких патрулях задіють 50% особового складу патрульних підрозділів Нацгвардії", - сказав перший заступник голови МВС Сергій Яровий.

Контроль органічного виробництва

Закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" набуде чинності з 2 серпня. Завдяки йому виробники будуть змушені обов'язково маркувати органічну продукцію, введуть обов'язкову реєстрацію насіння і його виробників. Крім цього, створять Єдиний відкритий реєстр виробників органічної продукції.

"Закон, який ми називаєм "органічний", ухвалили минулого року. З 2 серпня він набуває чинності. Тепер, щоб люди гарантовано купляли саме органічну продукцію, Держпродспоживслужба здійснюватиме дворівневий контроль на ринку органіки", - говорить в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева.

Якщо продукт матиме один із написів "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік", проте в нього буде відсутній відповідний сертифікат, який це підтверджуватиме, то накладатимуть штрафи. Для юридичних осіб - 8 мінімальних заробітних плат. Фізичним підприємцям - 5 мінімальних заробітних плат.

Зниження ціни на газ

З початку місяця для населення знизять ціну на газ на 5,5%. Тепер 1 тим. куб. м, включаючи ПДВ, коштуватиме 5568 грн. На 7,2-7,5% порівняно з попереднім місяцем впаде ціна на газ і для промислових споживачів. Вона становитиме близько 4640–5204 грн за 1 тис. куб. м.

Безкоштовні вбиральні у гіпермаркетах

З 1 серпня супермаркети та інші магазини площею від 2500 кв. м облаштують обов'язковими безкоштовними туалетами. Кабіни мають бути окремими для чоловіків і для жінок. Також санвузли зобов'язані обладнувати сповивальними столиками для немовлят.

Крім того, з цього дня вхідні прозорі двері у торгових центрах робитимуть із травмобезпечного або армованого скла. У разі його побиття скло не розсиплеться і менше травмує відвідувача.

Новий стандарт банківських рахунків

З 5 серпня банківські рахунки українців переведуть на новий міжнародний стандарт під назвою IBAN. Тепер номери рахунків складатимуться з 29 символів, а не 14, як раніше. Позначатимуть: код країни, якщо Україна, то UA, "контрольний розряд" - 2 цифри, код банку - 6 цифр і номер рахунку.

Мито на російське пальне

З 1 серпня в Україні запроваджується спеціальне мито на імпорт дизельного палива та скрапленого газу, які імпортуються з Росії. На дизельне пальне мито становитиме 3,75% вартості з 1 серпня по 1 жовтня та 4% з 1 жовтня, на скраплений газ – 1,75% та 3% відповідно. Торік імпорт скрапленого газу з Росії становив 503 тис. т. Це 29% від загального обсягу внутрішнього ринку. У першому півріччі цього року з Росії в Україну поставили 37% палива.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити