image
 |  4 29 Травня 2020 | 18:13

Сила права, а не право сильнішого: Росія неодноразово порушувала цей канон цінностей і правил, – Меркель

Під час головування в Раді ЄС у другому півріччі цього року Німеччина буде проводити послідовну політику по підношенні до Росії.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на відеоконференції, організованій Фондом Конрада Аденауера, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія, безперечно, продовжить займати нас під час головування в Раді ЄС. Там, де будуть порушуватися основні норми міжнародного права, ми будемо про це прямо говорити. Якщо в Мінському процесі не буде прогресу, ми повинні зберегти існуючі санкції", - заявила Меркель.

Вона сказала, що з початку свого канцлерства була прихильна до "критично-конструктивного діалогу та мирного співіснування" з Росією. Але передумовою для таких відносин має бути розуміння того, що в міжнародних відносинах має панувати сила права, а не право сильнішого. Йдеться, зрозуміло, серед іншого, про повагу зобов’язань відповідно до Гельсінського заключного акту та Європейської конвенції про права людини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія і Путін – єдина зацікавлена сторона у внесенні змін до закону про мови, – Ярина Чорногуз

"Росія неодноразово порушувала цей канон цінностей і правил: Росія створила смугу невирішених конфліктів у своєму безпосередньому сусідстві та анексувала український півострів Крим у порушення міжнародного права. Вона підтримує лялькові режими в частинах східної України та атакує західні демократії гібридними засобами, включаючи Німеччину", - заявила глава уряду ФРН.

Водночас вона зазначила, що є багато важливих причин для Європи прагнути до добрих відносин з Росією і чимало вагомих причин для Росії прагнути конструктивних відносин з Європейським Союзом та Німеччиною. 

Серед інших тем, про які Меркель говорила у контексті майбутнього головування її країни в Раді ЄС, були необхідність будування прагматичних відносин з Китаєм попри всі розбіжності у підходах до низки питань, і з США, які вона назвала найважливішим партнером Європи. 

Канцлер підкреслила, що ніколи не слід забувати, що "Європа не є нейтральною Європа є частиною політичного заходу". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опpилюднили повний перелік осіб, які вже можуть в'їжджати до Польщі й не відбувати карантин

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина почне піврічне головування з 1 липня, перебравши його від Хорватії. Німецьке головування також є початком нового "тріо-президентства" спільно з Португалією та Словенією.

Перед тим Німеччина головувала в Ради ЄС у першій половині 2007 року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити