image
 |  0 23 Січня 2020 | 09:04

Син Авакова отримав контроль над фірмою, у якій банк Авакова сховав нерухомість від вкладників

Об’єкти нерухомості банку «Базис» родини міністра внутрішніх справ Арсена Авакова «вивів» мешканець прифронтового Бахмата Євген Пилипенко. Минулого року його родинна фірма ТОВ «Екопром-Сервіс» перейшла під контроль сина міністра – Олександра Авакова.

Про це повідомляють «НАШІ ГРОШІ» з посиланням на «Bihus.Info».

В 2012 році за президентства Віктора Януковича банк «Базис» було позбавлено ліцензії, розпочато процедуру ліквідації. З того моменту у банку почали зростати борги перед вкладниками.

Після зміни влади в другій половині 2014-го за позовами структур дружини Авакова Інни суди повернули родині міністра контроль над «Базисом», його документацією і нерухомістю, яку так і не розпродали офіційні ліквідатори. Під кінець 2015 року у «Базиса» з’явилися нові власники. Невеликий пакет акцій залишився у дружини Авакова, але мажоритарним власником стала маловідома фірма «Біо-М» з прифронтового Бахмуту. Її засновник – Євген Пилипенко, який потім одноосібно сформував нову наглядову раду банку.

У власності «Базису» на той момент знаходився цілий ряд об’єктів нерухомості у Харкові, Харківській області та Києві. Наприклад, маєток на понад 800 кв м в Дергачівському районі Харківської області і майже 300 кв м нежитлової площі в центрі Києва, поблизу Бессарабської площі.

Оскільки банк знаходився в процесі ліквідації, то ці об’єкти мали би бути виявлені ліквідаторами установи для подальшого продажу заради розрахунку з вкладниками. Але цього не сталося і в грудні 2015-го нерухомість була виведена на фірму «Зума інвест капітал» з кіпрським бенефіціаром. Нині частина нерухомості встигла змінити власників знову.

Сам Арсен Аваков причетність до цього процесу спростовував. Але схоже, що Євген Пилипенко є близьким до родини Авакова. У 2018-му він, наприклад, значився керівником ТОВ «Екопром-Сервіс». Власницею на той момент була його донька Катерина. В подальшому компанія перейшла до сина міністра Олександра Авакова.

В жовтні 2019-го Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відсудив у Нацбанку понад 270 млн грн. Відповідно до судових матеріалів ця сума відповідає незадоволеним кредиторським вимогам Фонду до «Базису» в частині виплат вкладникам за рахунок коштів самого Фонду.

В середині 2000-х банк «Базис» належав АТ «Інвестор» та ТОВ «Інвестор-фонд». Власниками останньої фірми були Серекуі Товмасян та Ашот Амірян. Це бізнес-партнери Авакова. Амірян і нині є міноритарним власником «Інвестора», де зараз майже 44% акцій належить сину Авакова – Олександру. На початку 2000-х «Інвестором» керував безпосередньо Арсен Аваков.

Директором ТОВ «Екопром-Сервіс» нині є Геннадій Гаєвой, якому належить 17% в ПАТ «Інвестор».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін оприлюднив зарплати урядовців, найвища – в Авакова

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити