image
 |  4 1 Вересня 2023 | 18:33

Скандал із турецькими куртками для ЗСУ: журналіст оприлюднив новий доказ

Журналіст Юрій Ніколов надав інформацію, яка, за його словами, свідчить про підготовку до приймання турецьких курток за завищеною ціною.

Справа із закупівлею Міноборони 180 тисяч зимових курток, які передали ЗСУ 2022 року, поповнилася новими деталями.

Про це журналіст і засновник проєкту "Наші гроші” написав у власному блозі.

"Йдеться саме про той аргумент Міноборони, що вони й не мали перевіряти ті куртки на якість. Мовляв, мали тільки на око прикинути на відповідність "робочому зразку", – пише Ніколов.

25 серпня "Вектор авіа", як зауважив Ніколов, відправило до Міноборони свою комерційну пропозицію на постачання зимових курток по 86 доларів і штанів по 63.

6 вересня міністр оборони Олексій Резніков видав наказ, яким вніс зміни до Порядку здійснення контролю за якістю речового майна, що постачається для потреб Збройних сил України.

"Цими змінами було дозволено приймати військовий одяг виключно за перевіркою відповідності "робочому зразку", а "робочим зразком" назвали примірник товару від виробника, який міг не відповідати нормативним вимогам України. Більше того, навіть на відповідність "робочому зразку" дозволили приймати без лабораторних випробувань", – пише Ніколов.

Як зазначає журналіст, 8 вересня Міноборони ставить штамп "отримано" на відправленій ще 25 серпня комерційній пропозиції "Вектор авіа".

"9 вересня підписали три контракти з "Вектор авіа", за якими зробили стовідсоткові передоплати на 54 мільйони доларів. І прийняли весь отриманий одяг без зауважень. Як пізніше скаже заступник міністра Денис Шарапов, "невеличкі зауваження були, але вони були незначні, тому прийняли все, бо солдатам це було потрібно вдягати вже" (ага, тільки сам же і признався, що насправді зі 180 тисяч отриманих курток на складах лежать 50 тисяч). Тобто має мати такий вигляд, що Міноборони 6 вересня самостійно вирішило спростити приймання одягу, і лише через кілька днів помітило комерційну пропозицію на 2 мільярди гривень", – продовжує журналіст.

Однак зміни до Порядку про приймання одягу хоч і були підписані очільником міністерства 6 вересня, але вони мали примітку: "Цей наказ набирає чинності від дня його офіційного опублікування". А опублікований в "Офіційному віснику України" він був лише 30 вересня.

Ніколов наголошує, що йдеться про юстований наказ Міноборони.

Коли офіційно оприлюднено – тоді і діє. І тут питання, чи можна екстраполювати наказ, що офіційно вступив у дію 30 вересня, на угоду, що укладена 9 вересня – офігенне питання в особливо крупних розмірах. А з урахуванням підпису Резнікова ще й цікавішим стає питання щодо складу "організованого злочинного угруповання", – пише журналіст.

Також Ніколов надав скрини з документів, які заступник міністра оборони Денис Шарапов офіційно передав народним депутатам на засіданні антикорупційного комітету ВР 23 серпня, та з сайту Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: білорусь не готова застосовувати ядерну зброю, але тренується, - Буданов

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити