image
 |  2 19 Квітня 2019 | 13:24

Скандал: на Волині лісівники вирізують «молодняк» під приводом «короїду»

На Волині ціле село збунтувалося проти лісівників, які вирізують місцевий ліс. І вже суттєво переполовинили молоді дуби, соснові та вільхові рощі. Жителі села Черче Камінь-Каширського району згуртувалися і цілою громадою проганяють безбожних дереворубів.

Село Черче - чи не єдине в Україні, яке взялося воювати за своє – за ліс, який садили їхні діди. А зараз безбожно і бездумно вирубують лісівники задля наживи.

Минулого року селяни забили на сполох і зателефонували журналістам. Мовляв, допоможіть, бо скоро усе вирубають. На деякий час розголос зупинив лісівників, проте навесні вони активізувалися з новими силами. З'явилося більше одинадцяти нових пенькових галявин і вже відбиті гектари здорового, молодого лісу під майбутні порубки.

Люди знову звернулися до журналістів, як до останньої інстанції. Селяни кажуть, що сільський голова дає погодження на вирубку, а поліція охороняє лісівників, а не ліс. Люди влаштували чергування. Збираються групами і патрулюють. Перепиняють лісовози, розвантажують їх, і не дозволяють вивозити дерево.

Дружності і згуртованості черчівчан можна лише позаздрити. Попри те, що навесні роботи тьма, сьогодні тут більше десяти автомобілів, до десятка мотоциклів – це сільська ініціативна група. Лісівники ж мають легенду, що проводять санітарні рубки, борються з короїдом, а насправді всохлі дерева стоять як стояли, а молодняку немає як розростися, бо його й не думають проріджувати.

Голі плантації з пеньками. А ще не так давно тут буяли пишні дерева. Така катастрофа розгорнулася буквально за кілька останніх років, бо раніше тут не дозволяли різати дерева, у зв’язку з тим, що ліс молодий. Люди купували дрова в інших населених пунктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДТП, двоє п'яних водіїв та один під «наркотою»: як пройшла ніч луцьких патрульних (ФОТО)

Понад десять порубок за останніх кілька місяців. Дійшло до того, що рубають ліс зовсім молодий. Але документи на нього, як кажуть люди є. Тільки згідно документів ліс постарішав як мінімум на 60 років. 20-річним деревам приписали вік 85 років. Ось це, за словами селян, планова рубка, і це вершина вандалізму. Бо деревам по 20, 30, 40 років.

Селяни запросили сюди і лісівників, які рубають цей ліс, і сільського голову, який дає погодження на вирубку, але вони так і не з'явились для спілкування з журналістами.

Детальніше - у сюжеті ТРК Аверс.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити