image
 |  869 25 Січня 2024 | 22:31

Скандал на Волині: прихильники МП живуть у храмі вже 5 місяців, щоб туди не зайшли парафіяни ПЦУ

У Камені-Каширському прихильники УПЦ МП окупували храм. Уже майже п’ять місяців вони буквально днюють і ночують там. На ворота повісили замки, а на вході до церкви поставили чергових, які молитися пускають лише своїх. Ба більше, за словами місцевих, із храму нібито зникли ікони, а написані українською мовою молитви, подейкують, замалювали.

Вранці у Камені-Каширському біля місцевого храму повно людей, є навіть поліція - стежать, аби раптом не почалась бійка. Прихильники УПЦ МП не пускають на територію церкви людей, які відмовились бути в Московському патріархаті.

«Вони там забарикадувалися. Вони там ночують і зранку до вечора, і ті морози були такі по 20° то вони все одно сидять. Там в притворі маленькому сидять їм їсти носять», - каже новопризначений настоятель церкви отець Олег.

Прихильники УПЦ МП живуть у храмі з початку вересня минулого року, коли релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці офіційно перейшла в ПЦУ. І хоч майже всі документи на руках, помолитися, ба більше, навіть зайти на територію церкви вони не можуть - на паркані замки.

«На службу стоїть дежурний в коридорі і дивиться - свій чи не свій. Відкриває двері, запускає і закриває. Це сміх. Це сміється весь Камінь-Каширський» - розповів місцевий мешканець Леонід.

Леонід віддав цій церкві не один десяток років, служив тут старостою. Коли почав розуміти що УПЦ МП підпорядковується Росії, заговорив злюдьми про перехід в ПЦУ - у 2019 зібрав перші збори. Утім з Московським патріархатом розпрощатись громада тоді була не готова. У 2023-му, каже, настоятель церкви отець Юрій своїми словами сам відштовхнув людей від УПЦ МП.

«Казав, що ні одного російського солдата там нема. Це його слова, я можу підтвердити на чому хочеш - і в суді, і на Біблії, на чому хочете. Що ценайманці з нашої сторони, а ні одного російського солдата нема. На майданівців він дуже бочку пер, що вони такі-сякі, там зібралися туніядці, там зібралися алкоголіки. Янукович його був хороший президент», - розповів Леонід.

Про те, що в цьому храмі проповідують не те, що треба, підтверджує і отець Олег. Після переходу громади в ПЦУ його призначили новим настоятелем церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

«Для них війни як такої немає, це все проблема депутатів, то депутати щось не поділили», - стверджує він.

Та найгірше, кажуть люди, що нищиться пам'ятка національного значення і одна з найстаріших дерев'яних церков на Волині - храм Різдва Пресвятої Богородиці, збудований в 1723 році.

Детальніше - у сюжеті 12 каналу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити