image
 |  5 23 Травня 2019 | 16:49

Скандальне «Луцьке авіапідприємство» звертається до Луцькради про зміну типу власності

Акціонери «Луцького авіапідприємства» звертається до депутатів Луцькради про зміну типу власності з Публічного в Приватне акціонерне товариство.

Про це «ВолиньUA» стало відомо сьогодні, 23 травня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань комунального майна та приватизації.

Голови правління публічного акціонерного товариства «Луцьке авіапідприємство» звернулись до Луцькради з проханням розглядом питання про зміну типу товариства з публічного акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство. Таким чином, відділом управління майном міської комунальної власності було підготовлено проект рішення.

В пояснювальній записці йдеться про те, що враховуючи збитковість ПАТ «Луцьке авіапідприємство», зміна типу товариства спрощує процедуру ведення цінних паперів та фінансової звітності.

Як розповіла начальник відділу управління майном міської комунальної власності Алла Грабко, міська рада має 30% акцій і має вплив на прийняття рішень, але це підприємство руйнувалося з початку незалежності України.

«Власники 70% почали щось робити на тій земельній ділянці, зокрема порубали зарослі, відремонтували ангар, створили авіаклуб легкомоторних літаків та планерів. Однак підприємство збиткове, і фактично основний акціонер бере на себе витрати. Вони надіслали нам запрошення на збори щодо зміни типу акціонерного товариства, але для цього має бути відповідне рішення сесії», – поінформувала Алла Грабко.

Слід нагадати, що авіапідприємство має не багато – не мало, а 100 га землі в Луцькому районі, за 12 кілометрів від обласного центру. У 2017 році згадувалось у місцевих ЗМІ про те, що акціонери мали на меті перетворення авіапідприємства в агропідприємство. Весною 2017 року, частину земель обабіч злітної смуги переорали і чимось засіяли, не чекаючи поки авіапідприємство перетворять в агро. І земля не в оренді, і акт не діючий, і підприємство фактично не діюче.

Читайте також: Луцька влада підняла проїзд у маршрутках до 6 гривень

Зміни у типі власності з Публічного в Приватне акціонерне товариство призведуть до того, що:

1) першочерговість на купівлю акцій надаватиметься акціонерам цього товариства, а вже тоді винесення пропозицій на біржу;

2) Річна фінансова звітність, тобто аудит, стане не обов’язковим;

3) Розкриття інформації про діяльність, стане не обов’язковим, а до цього часу відбувалось на основі міжнародних стандартів бухобліку;

4) Процедура лістингу стане не потрібно, а до цього часу є обов’язковою. Кожній компанії необхідно внести до листа (списку) відповідної біржі свої цінні папери, що є обов’язковою передумовою для допуску до торгів. Всі угоди з цінними паперами, що не пройшли лістингу, підлягають обговоренню і виконанню виключно в приватному порядку тільки між самими учасниками торгів поза біржею. При цьому, біржа не несе відповідальності за надійність і законність таких угод, оскільки вони не підпадають під її юрисдикцію і не відповідають прийнятим біржовим правилам і положенням. 

Постійна депутатська комісія підтримала відповідний проект рішення про зміну типу публічного акціонерного товариства «Луцьке авіапідприємство», однак остаточне рішення приймати депутатам на черговому пленарному засіданні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити