image
 |  0 26 Січня 2020 | 16:49

Заява міністерки Новосад: Скільки коштує виносити та народити дитину?

Виростити дитину завжди було викликом для батьків, у тому числі і з фінансової точки зору. Здається, зараз молоді сім’ї відчувають це особливо гостро. Розібралися з тим, скільки ж насправді в Україні потрібно грошей для того, щоб дати життя новій людині.

Днями слова міністерки освіті Ганни Новосад про те, що 36 тисяч гривень — маленька зарплата, щоб утримувати дитину, викликали неоднозначну реакцію серед українців. Проте міністерка вже висловилась, що Кабмін працює над збільшенням зарплати освітянам та різниця у доходах її не влаштовує.

Виявилось, що це складне питання та багато молодих сімей бояться заводити дітей саме через брак стабільності та коштів. Тим часом суспільна думка, стереотипи та батьківське “народжуйте, допоможемо, а ми і в гірші часи народжували та якось вижили” чинять на молоді сім’ї неабиякий тиск.

РУБРИКА” вирішила дослідити, скільки треба грошей, щоб наважитись на народження дитини.

Ведення вагітності: приватна клініка та державна

Ведення вагітності та постійний контроль у лікаря — важливий етап для молодої породіллі. Вчасна здача аналізів, перевірка УЗД забезпечує спокійний плин вагітності, переконують лікарі. Для того, щоб це зробити, треба стати на облік до акушера-гінеколога. Роблять це з 6 тижня вагітності. Ми зрозуміли, що молоді пари обирають між тим, чи народжувати та проходити обстеження у приватній клініці чи в державній. Перевага приватної у тому, що одразу замовляєш комплекс послуг, про які завчасно попереджають, також у приватній клініці часто діють знижки на пакети.

На сайті приватної клініки “Оберіг” ведення вагітності розбили на два етапи: з 6 по 13 тиждень вагітності (вартістю 28 000 гривень), та з 14 по 28 тиждень (25 372 гривень). У кожну програму включений перелік послуг: від 10 консультацій лікарів-акушерів, консультації інших лікарів, аналізи тощо.

У приватній клініці “Лелека” ціни стартують від 22 750 до 45 800 тисяч гривень в залежності від того пакету, який обирають батьки.

У приватному пологовому будинку “Адоніс” ціни на ведення вагітності стартують від 30 000 гривень. Програм ведення вагітності багато, треба обирати. Цікаво, що у цьому центрі є програми планування вагітності. “Планую стати мамою” коштує 9468 гривень, а “планую стати татом” коштує 3 546 гривень, у програму входять консультації лікарів та обстеження, необхідні для зачаття дитини.

Ще одна популярна клініка “Isida” надає послуги з ведення вагітності від 19 000 до 40 000 гривень. Все так само залежить від обраного пакету послуг.

Ведення вагітності у державних пологових будинках безкоштовне, проте за здачу аналізів та інші обстеження доведеться все ж таки платити згідно заявлених цін. Здебільшого це обходиться вагітній майбутній мамі приблизно у 4000 гривень.

Звичайно, у сучасному світі хочеться витрачати менше часу на вистоювання черг у клініках, тому часто молоді батьки надають перевагу приватним клінікам, але це коштує дорожче. Тим паче, що як ми вже писали, багато вагітних продовжують працювати та не йдуть у декрет.

Читайте також: Декрет і заробляння грошей: як і ким працюють матусі з малям на руках

Пологи: від 50 тисяч гривень у приватній клініці

Пологи — найбільш важлива частина для появи дитини на світ. Зазвичай, молоді батьки відповідально ставляться до цього процесу та хочуть, щоб усе пройшло на найвищому рівні. Ми поцікавились, скільки коштує

Вартість пологів у приватних клініках:

в “Isida” — від 68 688 до 80 000 при замовленні різних пакетів. Знижку роблять, якщо проходити інші пакети для породіллі

в “Адоніс” — від 49 900 до 58 000

у “Лелеці” — від 53 000 до 107 000

До речі, всюди у приватних клініках пропонують доплачувати за кесарів розтин. Вважається, що у державних пологових будинках всі послуги безкоштовно.

“Народити за 36 тисяч гривень можна”

Журналістка Анна Айзенберг каже, що за 36 тисяч гривень народити в Україні зараз реально.

“Варто пам’ятати, що у тебе є 9 місяців, щоб накопичити кошти. При тому, скоріше за все, є чоловік, який також заробляє і ви можете разом відкладати гроші. Потім одноразово виплачуються декретні кошти, розмір яких залежить від вашої зарплатні. Після пологів виплачується тільки державна допомога у розмірі 30 тисяч гривень: 12 тисяч одразу і 860 гривень щомісячно. Ми обрали для себе приватний пологовий будинок. Хочу одразу сказати, що там ставлення до мене як до самої дорогої людини у світі: ти постійно під наглядом і до тебе приходять весь персонал і питає, як ти, чи не треба допомога, а якщо вона потрібна (бо у мене, наприклад, був кесарів розтин), то натискаєш на кнопку і до тебе одразу приходять, допомагають підняти дитину. Я впевнена, що у різних людей свій досвід і комусь може і не сподобалось. Можна обрати і державний пологовий. Я знаю історії про те, що знайомі народжували там зовсім безкоштовно і все було добре, але і про те, як знайомі народжували і сплачували благодійні внески і подяки лікарям в у.о. Нам обійшлись пологи у приватному пологовому приблизно у 2 тисячі доларів”.

Серед опитаних нами матусь були такі, що розповідали про випадки, коли їм дійсно пропонували дати хабар, щоб акушерка у державному пологовому взялась вести вагітність та забезпечувала потім кращою палатою. Розмір хабара у таких випадках варіювався від 500 до 1500 доларів.

“Треба пам’ятати”, — каже Анна, — “що якщо хочеш обирати кращі умови, прийдеться платити. Можна піти на ведення вагітності у державну жіночу консультацію. Огляди і все інше у державних пологових безкоштовні, проте аналізи здавати призначають на 7 ранку. Мені особисто не хотілось так рано йти, я все робила у приватних кабінетах. Додам, що у мене були питання по вагітності, я лежала на збереженні, і там погано годували і ставлення було до мене, як у звичайній лікарні, – ніхто не пояснював, що мені роблять: що колять, як, який від цього потім ефект. При цьому моєї думки не питали. У приватних установах пацієнтам спочатку все роз’яснюють, а вже потім щось роблять. У державних же, мій досвід показав, що балакати ніхто з тобою не буде. Загалом, якщо дивитися на 36 тисяч, як на суму для народження та виховання дитини, то завжди треба дивитися в контекст. У Києві ціни одні, десь в Житомирі, Чернігові чи Мукачеві — інші. Як і інші заробітні плати. Все дуже відносно. І якщо комусь цих грошей вистачить, іншим — ні. Але якщо говорити про цю суму в контексті заробітної плати Міністра, яка є однією з ключових людей в державі – це дуже маленька заробітна плата, яка не відповідає ані її ролі, ані тим сподіванням, що покладають на неї громадяни держави”.

Молода мама Олена з 2-місячною дитиною каже, що народжувала у державному пологовому. Їй це обійшлось майже безкоштовно.

“Я потрапила на пологи на швидкій. Ведення вагітності було там само, все безкоштовно. Лише декілька разів ми платили за скрінінг, який коштував 250 гривень. Єдине, що все купувати самій варто було у пологовому: одяг тощо, їжу для мами. Загалом, 36 тисяч гривень — це не багато і не мало, проте на перший рік для того, щоб забезпечити дитину вистачить, далі витрати збільшуються”, — розповідає вона.

Head of sales компанії “Fraktal” Мирослава Насєдкіна народжувала у 7 пологовому будинку, і це коштувало їй 3500 тисячі гривень.

“Моя вагітність спочатку велась у жіночій консультації Печерського району (коштувало 3500 гривень, але щомісяця треба було здавати аналізи). Мені було незручно, бо треба було їздити туди, тому я робила аналізи у приватному кабінеті, а в консультацію надсилала результати. Щомісяця виходило від 300 до 800 гривень, тобто за весь період вагітності це коштувало близько 7 тисяч гривень додатково до тих 3500, що вже сплатила у консультації”, — каже Мирослава.

Мирослава також розповіла, що перед тим, як обрати пологовий будинок, читала багато відгуків, і зрозуміла, що 7 пологовий – єдиний перинатальний центр у місті і там народжували в тому числі знаменитості.

“Тим більше, зірки склались так, що мій лікар-гінеколог, як виявилось, ще й акушер і приймає у цьому самому 7 пологовому будинку. Для мене цей вибір був очевидним. Коли я стала на облік у 7 пологовий на 35 тижні вагітності, то мені це коштувало 3500 гривень (у цю вартість входять лікар, який чергує у той день, коли у тебе почнуться пологи, індивідуальні палати на двох осіб). До того ж я підписувала з лікарем договір про те, що вона приїде на мої пологи безвідносно того, чи буде вона на чергуванні. Зараз моїй дитині півроку, але я продовжую працювати з дому, не кидаю роботу, заробіток залишається. Я дивилась ціни на няню, то у середньому це коштує 70 грн за годину. Щодо муніципальної няні ми розглядали цей варіант, проте це не зручно навіть самим няням. Від няні ми відмовляємось, з дитиною будуть допомагати поки що батьки. Я вважаю, що 36 тисяч гривень — це не супер гроші, проте на перший рік після народження дитини — вистачить. Вакцини для дитини — дорого, але у перший рік немає інших великих витрат. Мені зрозуміло, чому міністерку критикують: є ситуації, коли люди на таку суму живуть утрьох. Я не розумію, чому міністерка сказала таке у публічній площині. Це не однозначно”, — каже Мирослава.

Як можна зекономити на пологах?

Загалом, можна знайти способи, як зекономити на пологах, ми обрали декілька способів:

📌 Страховка. Медичне страхування зараз популярне, проте не всім доступне. Молода мама Дарина розказала нам, що страховка – це хороший варіант, проте і тут є нюанси.

“У нас є страховка з роботи чоловіка, він за неї платить близько 1000 гривень на місяць — це символічна сума, бо якби ми за неї платили самостійно, то виходило б близько 2 тисяч доларів. Власне ця страховка передбачала повне покриття всіх витрат, тому ми швидко обрали приватний пологовий, бо, звісно ж, жодні неформальні чи так звані благодійні платежі страховка не покриє. Коли укладали договір, було вказано, що все, включаючи екстрене кесарево, покриває страховка”, — каже Дарина.

📌 “Домашні пологи”. Зараз це популярний тренд. Активно його почали обговорювати у соціальних мережах після того, як популярна блогерка Софія Стужук виклала відео своїх домашніх пологів. Загалом Софія популяризує усвідомлене материнство та еко-життя, тому для неї народжувати вдома, особливо, вдруге — це не несподіване рішення. Однак це лише опція і ми не можемо наголошувати на тому, що це дійсно потрібно робити, адже планування вагітності та пологи — це особиста справа кожного.

📌 Замовляти пакети послуг у приватній клініці одразу. Так знижки на подальші взаємодії будуть більшими, а отже і витрати – меншими. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: померло 56 людей, хвороба - вже в Канаді, у «Боpисполі» пасажирів з Китаю перевірятимуть інфрачервоними термометрами

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити