image
 |  11 2 Жовтня 2021 | 21:13

Скільки варити гриби, щоб стали безпечними

Отруйні гриби не мають неприємного запаху. Їхню корисність так не визначають. Найчастіше отруюються схожими на їстівні грибами - блідою поганкою. Її зрізана шляпка біля верха не дає побачити характерне кільце. Цей гриб смертоносніший за мухомори. 15 таких грибів містять стільки ж отруйних речовин, як одна бліда поганка.

Про це розповіла Gazeta.ua Ольга Марчук, столична гастроентерологиня.

"Не йдіть по гриби в посуху. Тоді вони пересихають і в них збільшується концентрація токсинів. Зірвані не можна зберігати довше ніж добу за температури +10°C. Особливо в поліетиленових пакетах. Вони не пропускають повітря, тож не випаровується волога. Тому утворюються шкідливі речовини", - пояснила лікарка.

Варити гриби потрібно тричі по пів години, щоразу в свіжій підсоленій воді. Зберігати в холодильнику в емальованому посуді. Щоб уникнути отруєння, дотримуйтеся правила "однієї доби". Готувати гриби необхідно впродовж 24 годин після збирання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина погрожує блокувати шлях України в НАТО через критику газової угоди з Росією

Якщо після вживання грибів почався пронос, треба вимити токсин, щоб не всмоктався в кров. Необхідно швидко й великими ковтками випити майже 3 л теплої води з крана. На кип'ятіння немає часу. Краще у воду додати соду. І одразу спровокувати блювання.

У такому стані обов'язково прийняти сорбенти - потовчене чорне чи біле активоване вугілля. 20 таблеток одразу. Або випити атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше й ефективніше.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити