image
 |  5 11 Червня 2022 | 20:39

Скоро молитва рідною мовою за наших воїнів і Україну лунатиме у скулинському храмі, - перший заступник голови Волиньради

На днях мене та жителів села Скулин назвали "церковними рейдерами". Цей ярлик ми отримали від представників московського патріархату. Мене щиро дивує така бурхлива та наклепницька реакція цієї напіврелігійної структури. Якби не війна, подібна голослівна заява могла б стати предметом судового позову. Зараз же вона вказує на подвійні стандарти церковників, канонічно пов'язаних з державою-агресором.

Керівництво УПЦ МП ніяк не відреагувало на нещодавній факт рейдерства близько 500 власних парафій російською православною церквою у Криму. Навіть жодним словом не обмовилося. Напевно, не бачить у цьому нічого поганого. Ось вам і всі заяви про непідлеглість РПЦ. І жодні синоди не змінять цього факту.

У той час як УПЦ МП мовчить з приводу втрати кримських парафій, зовсім інша ситуація склалася у селі Скулин. Громада прийняла рішення перейти до лав ПЦУ. Це законне право людей. Природна реакція і бажання українців остаточно порвати з "рускім міром". Але прагнення громади ходити до помісної української церкви спровокувало вибух гніву у московського патріархату. Церковники УПЦ МП обізвали українців, які хочуть мати свою церкву, незалежну від москви, "провокаторами".

Офіційна заява Володимир-Волинської єпархії насичена й іншими, не дуже привабливими синонімами. Такий стиль відповіді більше нагадує базарну лексику певних суспільних елементів, а не духовність. Чи мають моральне право представники релігійної організації, велика частина духовенства якої співпрацює з агресором та не називає війну війною, вказувати, де і кому захищати Україну?

Вся історія московського патріархату побудована на рейдерстві та фальші. У цьому вони мають великий досвід тривалістю у кілька століть. Перехід парафій в Україні до лав ПЦУ є поверненням до історичної справедливості. Та звісно у тих, хто служить кремлю, власне поняття правди і честі. Дух рабства, який культивується кремлем, не визнає права вільних людей самостійно приймати рішення, до якої церкви їм ходити. Я переконаний: скоро молитва рідною мовою за наших воїнів і Україну лунатиме у скулинському храмі.

P.S. Дуже символічно, що наступного дня після подій у Скулині Ковельська райрада прийняла звернення до української влади, в якому вимагає заборонити діяльність московського патріархату на території України.

Юрій ПОЛІЩУК, перший заступник голови Волинської обласної ради, депутат облради від ВО "Свобода", 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити