image
 |  5 14 Листопада 2019 | 11:29

«Слуга народу», який лобіював скандальну тютюнову правку, виявився власником цигаркового бізнесу

Народний депутат від “Слуги народу” Андрій Холодов, з яким пов’язують лобіювання правки до законопроєкту №1049, що збільшують заробітки для роздрібних торговців тютюном, виявився власником цигаркового бізнесу.

Про це йдеться у розслідуванні програми “Схеми: корупція в деталях“.

Журналісти з’ясували, що у родинному маєтку Холодова на Кіпрі була заснована фірма-власник кіосків у Києві, де продають цигарки. Компанії, які ведуть продаж тютюнових виробів у цих кіосках, також пов’язані з депутатом, але це ретельно замасковано за підставними особами й неіснуючими адресами реєстрації цих фірм.

До 2016 року патент на емблему “Т-кіосків”, де продавали цигарки, належав безпосередньо Андрію Холодову. Зараз замість більшості цих шестикутних МАФів стоять новенькі зупинкові комплекси з кіосками. 595 таких зупинок побудувала компанія “Київ маркет солюшн”.

Бенефіціаром цієї компанії значиться кіпрська фірма Reineweg, яка донедавна була зареєстрована у приватному будинку на Кіпрі, в якому мешкає родина Холодова. До 2018-го року одним з акціонерів кіпрської компанії була дружина народного депутата Катерина Шаховська.

Окрім “Київ маркет солюшн”, Reineweg в Україні має зв’язок з компанією “Антикус” – кіпрська фірма була її бенефіціаром до вересня 2019-го, після чого власником “Антикусу” стала Стелла Шаховська – теща Андрія Холодова.

Одна й та ж особа керує “Київ маркет солюшн” зараз і керувала “Антикусом” у минулому. Це – Людмила Руденко. Нині директор “Антикусу” – Лоліта Яремчук. За інформацією журналістів, вона – родинна юристка Холодових-Шаховських. Депутат, його дружина і теща у 2016–2019 роках неодноразово виписували на цю юристку довіреності на представництво інтересів, розпорядження майном та рахунками, які і досі діють.

Внаслідок контрольної закупки у кіосках “Київ маркет солюшн” журналісти з’ясували, що цигарками у них торгують дві компанії, створені приблизно у листопаді 2017-го: “Віктрум” та “Інтертабако”. Номінальні власниці цих компаній насправді не мають ніякого бізнесу, а їхні офіси розташовані у місцях масової реєстрації.

Фінансові документи цих двох компаній дозволили виявити ще одну фірму, яка додатково пов’язує їх усі між собою і з народним депутатом Холодовим. Це – “Сіті трейдінг компані”. Саме через неї “Віктрум” та “Інтертабако” гуртом закуповують цигарки у виробників, якими потім вроздріб торгують у кіосках. Усі ці три компанії запрацювали одночасно – з другої половини 2018 року.

У звітності цих фірм, а також “Київ маркет солюшн”, журналісти виявили багато боргів всередині бізнес-групи. Експерти вважають, що так компанії ховають кошти.

Джерела у фінансових контрольних органах допомогли з’ясувати: минулого році “Київ маркет солюшн” отримала 18 мільйонів гривень від свого кіпрського засновника – Reineweg. У свою чергу, вже цього року “Київ маркет солюшн” надала 40 мільйонів гривень фінансової допомоги “Віктруму” та “Інтертабако”.

Журналісти також знайшли людину, яка об’єднує усі чотири компанії. Це – юрист Дмитро Юхименко, який захищає інтереси всіх цих фірм у судах.

“Отже, низка фірм – із етапу закупівлі сигарет до безпосередньої торгівлі ними – пов’язана зі впливовим”слугою народу” Андрієм Холодовим”, – йдеться у розслідуванні.

Журналісти намагалися поспілкуватися із самим депутатом. Спершу він довго не міг пригадати, чого стосувалася скандальна тютюнова правка. Також Холодов ухилився від прямої відповіді на питання, чи був він бенефіціаром правки. Потім він заявив, що після того, як став депутатом, жодним бізнесом не займається і не володіє зупинками з цигарками у Києві.

Читайте також: «Я таких як ти бандерівських …*бал і буду *бать», - нардеп від «Слуги Народу» погрожує В'ятровичу

Розслідувачі тричі зверталась до Андрія Холодова з проханням про окреме інтерв’ю, проте він відмовився.

Нагадаємо, міжнародна група компаній British American Tobacco призупинила роботу тютюнової фабрики “В.А.Т.-Прилуки”. Відповідний лист компанія направила до Офісу великих платників податків ДФС. У зв’язку з припиненням виробництва “В.А.Т.-Прилуки” просить відкликати 25 млн акцизних марок і повернути 505 млн грн, сплачених за них.

Невдоволення у тютюнової фабрики викликав законопроєкт №1049. Згідно з поправкою нардепа від “Слуги народу” Олександра Дубінського, компанії-виробники повинні будуть продавати сигарети оптовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни. У British American Tobacco зазначили, що ці поправки роблять тютюнове виробництво в Україні нерентабельним.

До винесення в залу на голосування ця правка пройшла через комітет із питань фінансів, податкової та митної політики, і її підтримав голосуванням і публічно відстоює заступник голови комітету Андрій Холодов.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити