image
 |  2 3 Грудня 2019 | 09:02

«Слуги» відкрили «ринок»: продаж землі запустили через інститут довірчої власності

«Ринок землі» в Україні вже фактично функціонує через зміни до Земельного кодексу та право довірчої власності.

Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко.

"За жорсткими баталіями щодо ринку землі, стосовно того, хто може бути покупцем землі та скільки можна консолідувати землі в одних руках, законодавець під соусом поліпшення інвестиційного клімату прийняв Закон України 1059 «Про внесення змін до деяких актів щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», котрий набув чинності 17 жовтня 2019 року", – йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 60% українців виступили би на референдумі проти відкриття ринку землі, – нова соціологія

На думку блогера, тепер зовсім неважливо, що буде виписано в законопроекті про ринок землі. Головне, щоб були внесені зміни до пункту 14 та ліквідовано пункт 15 Перехідних положень Земельного кодексу України, стосовно заборони укладення та нікчемності договорів щодо відчуження земельних ділянок будь-яким способом.

Пункт 15 Перехідних положень Земельного кодексу Украйни: угоди (зокрема довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами «а» та «б» цього пункту, в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а також само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їхнього укладення (посвідчення).

"З моменту прийняття законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення до анонсованої урядом України дати відкриття ринку земель 1 жовтня 2020 року. Ринку землі БУТИ!" – стверджує Володимир Колваленко.

Далі у своєму блозі він розкриває, як юридично діятиме  механізм відкриття ринку землі через інституту довірчої власності.

«Єдине, що сьогодні зупиняє реалізацію механізму прихованого продажу земель сільськогосподарського призначення — це п.п. 14-15 Перехідних положень Земельного кодексу України», — зазначає автор блогу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити