image
 |  16 1 Червня 2018 | 12:00

Сміхотерапією лікують тяжкохворих пацієнтів і дітей

Про те, що сміх - найкращі ліки, а гумор продовжує життя, напевно чули всі.
Сміх - це коли людина реагує на якусь несподіванку - наприклад, на кінець анекдоту або на лоскотання, чи непередбачений дотик. Як же виникає сміх?  Відомо, що - це продукт взаємодії нашого інтелекту та емоцій. Розум сприймає якийсь комічну ситуацію, безглуздість, парадокс, суперечність, а сам процес сміху є розрядженням накопиченого емоційної напруженості.
Сміх супроводжує людину протягом усього життя. Він настільки звичний для нас, що часом  ми навіть не замислюємося про те, що викликає його, і як він з'явився у людини. Коли людина починає сміятись, вона спочатку глибоко вдихає, а потім робить короткий інтенсивний  видих, при якому легені повністю звільняються від повітря. Як результат – обмін газами у організмі прискорюється в 3-4 рази, а це вже природна дихальна гімнастика.
Очевидно , що до кінця зрозуміти механізм сміху ще не вдалося. Але вчені виявили, що під час цього процесу в організмі людини відбуваються багато позитивних біохімічних процесів: знижується рівень продукування "гормонів стресу" - адреналіну та кортизолу, викидається в кров гормон ендорфіну («гормон щастя»), серотонін і дофамін. Саме ендорфін - характерний "наркотик", який продукує організм. Він знижує біль, породжує почуття задоволення, неприємності сприймаються у новому світлі. Тривалий сміх (наприклад, при перегляді комедійного фільму або гумористичної передачі) спочатку піднімає, а потім пригнічує частоту серцебиття , знижує артеріальний тиск. Відомо під час активного сміху задіяні до вісімдесяти різних м'язів. Лицьові м'язи, діафрагма і прес в тому числі. Дихання при цьому посилюється, що призводить до поліпшення кровопостачання різних тканин і внутрішніх органів. Шийні і спинні м'язи, навпаки, розслабляються, що благотворно впливає на спинний і головний мозок. Дослідження, що проводились експертами в цій області, підтвердили, що сміх лікує неврози і фізичний біль.
Під дією веселощів м’язові тканини стають еластичніші, активно стимулюється мозок. Саме тривалий сміх робить на імунну систему сильнішою. Під час сміху збільшується кількість клітин-кілерів, які вбивають віруси і ракові клітини. У 60 -х роках минулого століття тяжкохворий журналіст Норман Казінс повірив сміху. І не прогадав. Він постійно дивився комедії, смішні мультфільми, читав анекдоти і смішні історії. Сміх допоміг вилікуватися від небезпечної хвороби. Пізніше Норман організував в університеті Лос- Анджелеса кафедру вивчення сміху і лікування ним пацієнтів. А придуманий метод лікування назвав сміхотерапією. Вчені вхопилися за цікаву тему і створили цілу науку - гелотологія (від грец. « Сміх » і «вчення »). Предмет її дослідження - вплив сміху на фізичне і психічне здоров'я людини. Зараз у деяких країнах сміхотерапією лікують тяжкохворих пацієнтів і дітей. Існує навіть офіційна спеціалізація «медичний клоун ».
Так що, смійтесь на здоров'я!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити