image
 |  7 17 Грудня 2017 | 17:32

Собаки більше люблять людей, які посміхаються

Науковці з Університету Гельсінкі в рамках проекту "Canine Mind" з'ясували, що собаки не просто розпiзнають людську посмішку, а й вiддають перевагу тим людям, які всміхаються.
Про це пише "Експрес". 
В експерименті взяло участь 43 собаки. Кожній з них  показали фотографії зi сердитими й усміхненими обличчями. I такий тест тварини проходили двiчi. В першому випадку вони перебували під впливом окситоцину, в другому - без нього.
Щоразу, коли собака розглядав зображення, вчені вимірювали розмір його зіниць. Це важливий показник, адже у собак розмір зіниць безпосередньо пов'язаний із їх емоціями і фокусуванням уваги.
Як показало дослідження, собаки, що перебували під впливом окситоцину, вiддавали перевагу всміхненим обличчям. А коли гормон не діяв, вони концентрувалися на зображення сердитих людей.
"Ключовою у цьому дослідженні є роль окситоцину, - каже Наталія Власенко, психолог. - Саме цей гормон пов'язаний з такими емоціями, як довіра і любов. Скажімо, у закоханих людей рівень окситоцину зашкалює, його підвищений рівень викликає довіру та приязнь до певної людини, цей же гормон посилено виділяється у жінки після пологів, забезпечуючи формування нерозривного зв'язку "мама-дитина".
Як виявилося, і тварини під впливом окситоцину більш схильні до любові, шукають приязних стосунків, а тому й обирають людей, якi всміхаються. І, ймовірно, цей гормон є ключовим фактором пiд час налагодження контакту між людиною і собакою.
А от коли рівень окситоцину нижчий, на перший план виходить інстинкт самозбереження -- тварини реагують на те, що може потенційно бути небезпечним, зокрема на злу людину".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити