image
 |  0 21 Вересня 2021 | 11:47

Сьогодні свято Різдва Пресвятої Богородиці: історія та традиції

21 вересня християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. У народі цей празник ще називають Другою Пречистою. В це Богородичне свято у багатьох містах і селах люди празнують храмове (престольне) свято.

Отець Орест Фредина, настоятель храму “Різдва Пресвятої Богородиці” (Львів), розповів “Вголосу” історію свята.

 “Історія Спасіння людства є дуже довгою. В Книзі Буття читаємо, що коли люди згрішили і їх прогнали з раю, Змія було проклято і була дана обіцянка перемоги : “ото покладу ворожнечу між тобою і жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п'яту.”, - розповідає отець Орест.

Тому від початку сотворення людини, через цілі покоління чекали на прихід Месії, який мав стерти голову алегоричному Змієві.

“В часі, коли Змій спокушав Єву, він був на рівні її розуму, а в Богородиці він під ногами. ЇЇ називають новою Євою. Бо стала матір’ю Бога, який задля любові до нас стався чоловіком.”

Народження Богородиці пов’язане з історією двох святих - Іокима і Анни. Передання каже, що в подружжя довго не було дітей. А тоді вважалося, що це не лише брак Божого Благословення, але і кара.

“На іконах Іокима і Анну завжди зображують обійнятими. Ці люди, люблячи один одного, покладали всю надію на Господа Бога. У старості літ Господь обдаровує їх і народжується “Чесніша від Херувимів і Славніша від Серафимів”, - роз'яснює настоятель храму Різдва пресвятої Богородиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти атакували на Сході: один воїн - у лікарні

Різдво Пресвятої Богородиці. - перше велике свято церковного року, який розпочинається 1-го вересня.

Празник дуже давній. Є передання, яке каже, що в 330 році свята Єлена, мати імператора Костянтина Великого, збудувала в Єрусалимі Храм на честь Пресвятої Богородиці.

“Обновися, Адаме, веселися, Єво, радійте пророки з апостолами і праведними, бо сьогодні загальна радість ангелів і людей засіяла від праведних Йоакима і Анни: Богородиця Марія”. Так співає і славить Церква: “Всечесне Твоє Різдво, Пресвята Діво чиста, множество ангелів на небі і людський рід на землі славить, бо Ти стала Матір’ю Творця всіх Христа Бога. Того благаючи, не переставай молитися за нас, що на Тебе по Бозі надію покладаємо, Богородице Всехвальна і Непорочна”. Тому це і є таке велике свято і наша радість всіх така велика.”- говорить отець.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити