image
 |  2 29 Січня 2020 | 08:32

29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв Крут (ВІДЕО)

Україна 29 січня вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами 101 рік тому.

Як повідомляє Інтелект нації, 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва між 4-тисяч київських студентів та бійців вільного козацтва, які захищали підступи до Києва, відбувся бій. Внаслідок цього нерівного бою з московськими ордами багато студентів українських загинули або були розстріляні після взяття в полон.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

В кінці грудня 1917 уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків надзвичайно дратувало проголошення Україною самостійності. Спочатку Москва створила окремий «український червоний уряд» зі столицею у Харкові, який фактично оголосив війну незалежній частині держави, а потім двинула і війська – балтійських матросів, червоноармійців-головорізів з Москви, Пітера, Пскова, Смоленська тощо. Подавалося це як «громадянська війна».

Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо, якому судилося вступити в криваву сутичку з цією ордою, налічувало близько 300 бійців Студентського куреню, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків – оце й усе.

Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 убитих, поранених, полонених. Командир Аверкій Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за 2 км. Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Одна чота (взвод) студентів у сутінках втратила орієнтир і вийшла на ст. Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

В радянський час могили полеглих під Крутами було зруйновано. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

Вшановувати пам’ять Героїв Крут в Україні на державному рівні почали тільки в 2004 році. У 2006 році біля залізничної станції “Крути” було зведено меморіал пам’яті героям, а в 2012 році на Аскольдовій могилі встановили пам’ятний хрест Героям Крут.

Бій під Крутами Український інститут національної пам’яті порівнює з обороною Донецького аеропорту, а юнаків, що віддали свої життя за свободу молодої України, називає першими “кіборгами”.

Наприкінці грудня 1917 року більшовики відкрито виступили проти існування Української Народної Республіки. Для початку вони створили в Харкові ляльковий “український червоний уряд”, який оголосив війну УНР.

Пізніше, на підтримку “харківського уряду”, відправили війська з Москви, Пітера тощо. Варто зазначити, що вже тоді, понад сотню років тому, свою збройну агресію Москва називала “громадянською війною”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль не хоче визнавати Голодомор в Україні геноцидом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити