image
 |  5 16 Грудня 2020 | 20:58

Сотні мільйонів на Вітренка знайшли, а на лікарів – ні: ексменеджер отримав гігантську премію від «Нафтогазу»

Ексменеджер «Нафтогазу» Юрій Вітренко, якого розглядають на посаду міністра енергетики України, отримає свою премію за виграш Арбітражу проти «Газпрому» в розмірі майже 8 млн доларів. Половину суми він уже отримав, а другий транш погодили на прохання Офісу президента.

Як повідомляють співрозмовники «OBOZREVATEL» у Кабміні, Вітренко отримає гроші на свій рахунок в Ощадбанку, ua833226690000026208003207069, ІПН 2801904511 Вітренко Ю. Ю. – 7,290 млн доларів «чистими» (без урахування податків) – це близько 170 млн грн.

Незважаючи на збитки «Нафтогазу» в розмірі 19 млрд грн, у бюджеті знайшли понад 200 млн грн на виплату премії для Вітренка. Водночас у головному фінансовому документі не заклали гроші для потрібного підвищення зарплат медикам.

Другу частину своєї премії в розмірі понад 94 млн грн (на момент призначення виплати еквівалент 4 млн доларів) колишньому менеджеру не виплачували майже протягом року. Однак напередодні узгодження його кандидатури на позицію міністра енергетики питання розв'язалося. Втрутився Офіс президента – і гроші відразу ж знайшлися.

І це в умовах, коли Кабінет міністрів не знайшов грошей ні на підвищення мінімалки з липня 2021-го до 6,5 тис. грн, ні на підвищення окладів учителів, як це планували раніше, ні на підвищення зарплат медиків, як того просив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зазначимо, що водночас українські лікарі в середньому заробляють близько 8 тис. грн. Тобто замість одного Вітренка можна було виплатити середню зарплату 25 тисячам лікарів!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведчук, Зеленський і Порошенко задовільнили Путіна, - Тягнибок про сьогоднішнє спільне голосування щодо особливого статусу Донбасу

Гроші може отримати в ОВДП

До речі, як пише видання "Страна", частину суми він може отримати у вигляді облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Разом із "чистою" премією він, поки не продасть цінні папери, отримуватиме відсотки. Це також означає, що премію йому виплатять коштом нового держборгу (ОВДП – це боргові папери, які випускає держава).

Про те, що колишній топменеджер НАК вирішив через суд вимагати нарахувати йому премію, стало відомо 12 грудня. Водночас розкрився і конфлікт інтересів ексменеджера НАК: виявилося, що Вітренко є також одним із кандидатів на посаду міністра енергетики.

Як повідомляв OBOZREVATEL, чистий консолідований збиток НАК «Нафтогаз України» за січень-вересень 2020 року становить 17 млрд грн. Водночас голові правління компанії Андрію Коболєву нарахували 229 млн грн премії.

У 2018 році глава «Нафтогазу» заробив 286,5 млн грн. Із них 261 млн грн – премія за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі.

Ще майже 700 млн грн топменеджери «Нафтогазу» повинні отримати за підсумками всього процесу проти російської компанії.

Пізніше ЗМІ розповіли, що аудит «Нафтогазу» виявив, що через фінансові порушення в компанії бюджет недоотримав 75 млрд грн. У «Нафтогазі» підтвердили, що отримали від Держаудитслужби акт ревізії й надали свої заперечення.

с Близько 70% українців вважають, що країна рухається хибним шляхом, — опитування

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити