image
 |  9 2 Червня 2024 | 21:47

Співці Луцького храму - переможці конкурсу духовної музики

Хори «Кредо» й «Аксіос» парафії Холмської ікони Богоматері здобули перемогу в ІІ турі Відкритого хорового конкурсу духовної музики ім. А. Річинського і М. Тележинського «Волинський ренесанс».

Про це інформують на сторінці Волинська єпархія Православної Церкви України, - пише ВолиньUA.

«Кредо» (художній керівник і регент Катерина Токало) удостоєно гран-прі, «Аксіос» (художній керівник і регент Олександр Марач) – посів І місце. Про це йдеться на сторінці громади у фейсбуці.

У конкурсній програмі було представлено такі твори у виконанні хору «Кредо»: «Ізбавленіє посла Господь» (партесний концерт № 11) І. Домарацького, «У Царстві Твоїм» А. Річинського та «Дух Твой благий» (партесний концерт) С. Пекалицького. «Аксіос» запропонував: «До Богородиці» А. Річинського, «Прийдіте поклонімось» М. Березовського, «Благослови, душе моя» К. Стеценка й «Достойно є» А. Веделя.

Влаштували конкурс Волинська обласна організація Національної всеукраїнської музичної спілки, факультет культури і мистецтв Волинського національного університету ім. Лесі Українки за благодійної підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку, Волинського товариства польського мистецтва «Барви кресове», ГО «Транспортний рух».

Мистецьке змагання відбулося у Волинському обласному театрі ляльок. У ньому взяли участь чотири музичні колективи. Крім уже згаданих, це жіноча хорова капела «Глорія» і мішаний хор «Музичні гобелени» Луцького педколеджу.

Конкурс оцінювало журі у складі: композитор Віктор Тиможинський (голова), художній керівник Волинського народного хору Олександр Стадник і викладач ВНУ Василь Шкоба.

Михайло Тележинський (1886–1939) – композитор, хоровий диригент. Життя його було тісно пов'язане з Волинню, куди він переїхав 1919 року. У 1922-му організував хор «Замочок», один з найкращих у краї. Опісля був регентом хору Чеснохресного братства. У 1936 році прийняв духовний сан і став священником Василівської церкви у Володимирі. Композитор протягом життя написав багато творів: хорових, солоспівів, обробок народних пісень.

Арсен Річинський (1982–1956) – український громадський, політичний і церковний діяч, композитор, фотограф, краєзнавець, основоположник української етнології релігії, лікар. Він активно трудився, змагаючись за незалежну українську державу й незалежну православну українську церкву, зазнаючи репресій з боку польської та більшовицької влади. 2009 року Архієрейський собор УАПЦ зарахував Арсена Річинського до місцевошанованих святих як сповідника віри.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити