image
 |  7 29 Червня 2018 | 04:40

Споживання алкоголю та сигарет в Україні знижується

Можливість українців придбати алкоголь та сигарети суттєво знизилась із початку року за розрахунками Української Асоціації постачальників торговельних мереж.
Про це повідомляє генеральний директор у Українська асоціація постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.
Для цього ми взяли розмір середньої зарплати та ціни за даними Держстату на ці товари. Середня заробітна плата в грудні 2017 року становила 8777грн, у квітні 2018 року – 8480грн. Заробітна плата враховувалась груднева, оскільки саме вона виплачувалась у січні. А вартість алкогольних напоїв та тютюну бралась станом на січень. Те ж саме і з травнем: офіційна статистика щодо цін – на травень, а по заробітній платі – на квітень. 

Алкоголь 
У травні цього року на середню заробітну плату можна було купити вітчизняного пива на 51 пляшку ємкістю 0,5л менше, ніж у січні. Таким чином зменшення становить 8%. У січні цього року на середню заробітну плату можна було придбати 637 пляшок пива, а вже в квітні 586.
Вітчизняного столового вина в травні на середньостатистичну зарплату можна було купити на 8 пляшок ємкістю 0,75л менше, ніж у січні. Таким чином зменшення становить 5%. На початок року купівельна спроможність українця становила 149 пляшок, а в останній весняний місяць вже 141.
Що ж до горілки, то в травні цього року на середню заробітну плату можна було дозволити купити на 5 пляшок ємкістю 0,5л менше, ніж у січні. Таким чином зменшення становить 5%. На січень середня зарплата дорівнювала 108 пляшкам горілки, а за п’ять місяців – 103.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні підвищуються ціни на алкоголь


Сигарети
У травні 2018 року на середню заробітну плату в середньому по країні можна купити сигарет без фільтру на 51 пачку (по 20 шт) менше, ніж у січні. Тобто зменшення становить 12%. У січні це було 425 пачок, а в травні вже 374.
По сигаретам із фільтром медіум класу падіння склало 38 пачок, або 12%. У натуральному вимірі це означає, що було 327пачок, а стало 289.
Купівельна спроможність в сигаретах із фільтром вітчизняних марок впала на 38 пачок за п’ять місяців. Тобто зменшення становить 10%. Було 370 пачок, а залишилось 332.
Сигарет із фільтром преміум класу можна дозволити в травні на 30 пачок менше, ніж у січні. Падіння склало 12%. У січні це було 268 пачок, а в травні лише 238.
Падіння доступності алкоголю та сигарет можна було б вважати корисним, якщо б у нашій країні не існувало тіньового ринку. Цей ринок зараз лише зростає та наповнює не державний бюджет. Крім того, у світі стимулюють перехід споживання з міцних алкогольних напоїв на пиво та вино. В Україні ці напої також стають менш доступними. Ну й головне. Падає купівельна спроможність українців і в продуктах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити