image
 |  2 21 Липня 2020 | 09:52

Справа «Укравтодору»: НАБУ у Львові повідомило про підозру іноземцю

Національне антикорупційне бюро України повідомляє, що одному з представників злочинної групи на чолі з колишнім в.о. голови "Укравтодору" Славоміром Новаком оголосили про підозру у Львові.

Про це повідомляють у НАБУ.

"Львів. Тривають слідчі дії в межах спільного розслідування НАБУ та Центрального антикорупційного бюро Польщі діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства. Детективи повідомили про підозру одному з ймовірно причетних до вчинення злочину осіб", - йдеться в повідомленні.

20 липня 2020 року НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі та Окружною прокуратурою Варшави викрили злочинну групу на чолі з колишнім в.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор), мета якої нібито полягала в одержанні неправомірної вигоди від представників компаній у сфері дорожнього господарства.

Нагадуємо, що території Польщі затримано трьох громадян цієї країни: колишнього в.о. голови "Укравтодору" Славоміра Н. (Новака), колишнього командира військової частини 2305 "ГРОМ" та підприємця Яцека П. з Гданська. Усім їм польські правоохоронці повідомили про підозру. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Відкати» з 270 мільйонів євро: в НАБУ розповіли деталі справи, по якій у Польщі затримали Новака

Як повідомив в.о. керівника САП Максим Грищук, на території України за дорученням польської сторони ряду осіб підготовано підозру щодо участі у злочинній групі, вимагання та отримання "неправомірної вигоди" і легалізації коштів, отриманих у злочинний спосіб, а також уже повідомлено про підозру громадянину третьої країни – у дачі хабаря.

За версією слідства, злочинна група діяла у 2016-2019 роках, колишній керівник "Укравтдору" залучив до її складу знайомих йому осіб – громадян України та Польщі, а сам отримував неправомірну вигоду. 

Усі епізоди пов’язані з ухваленням рішень про використанням кредитів міжнародних фінансових організацій на ремонт українських доріг: загальна сума перевищує 270 млн євро. 

За даними НАБУ, колишній керівник "Укравтодору" використовував своє службове становище в Україні, а хабарі отримував у Польщі, створюючи там компанії та поповнюючи їхній статутний капітал коштами учасників тендерних процедур "Укравтодору". Керівниками новостворених компаній виступали близькі та підконтрольні Новаку особи. 

В окремих випадках створені на території Польщі компанії мали викупити учасники тендерних процедур "Укравтодору" у підконтрольних Новаку осіб за суми, які "у сотні разів перевищували їхній статутний капітал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Еліта в Росії отримала вакцину від COVID-19 ще в квітні, – Bloomberg

Як зазначають в "УП", НАБУ вело розслідування з вересня 2019 року. Центральне антикорупційне бюро Польщі вело своє розслідування. У листопаді 2019 року було створено спільну слідчу групу. 

Бюро наголошує, що це – перший в історії України випадок, коли особливо тяжкий корупційний злочин викрито зусиллями міжнародної спільної слідчої групи.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити