image
 |  2 3 Квітня 2018 | 05:32

Страсний тиждень-2018: звичаї Великого вівторка

Церква обрала для повчання віруючих у цей день притчу про десять дів.
Про це 03 квітня 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Сьогодні, 3 квітня, настає Страсний вівторок останнього тижня Великого посту, що передує самому великому християнському святу – Світлому Христову Воскресінню. Страсна седмиця є етапом найголовніших приготувань до Великодня і для кожного дня передбачені певні звичаї.
У Страсний вівторок люди продовжували підготовку до Великодня. Жінки і дівчата в цей день займалися пранням святкового одягу і лагодили його. Весь одяг заготовляли і відкладали. А чоловіки заготовляли дрова для випікання пасок, а також оглядали поля.
Звершується в церкві літургія Григорія Двоєслова під час якої віруючі отримують Причастя заздалегідь освяченими Святими Дарами.
З Євангельських повчань, сказаних Ісусом Христом у вівторок, церква обрала для повчання віруючих у цей день притчу про десятьох дів, як особливо пристойну для часу Великої Седмиці.
Також у вівторок починали розмальовувати писанки. Це заняття вважалося сакральним, тому, коли виготовляли писанки, прагнули залишитися наодинці зі своїми думками, щоб чужа енергетика не впливала на роботу.
Писанки намагалися не виготовляти, перебуваючи в поганому настрої. Вважалося, що тоді енергетика людини перейде на писанку і вона в кінці роботи зіпсується: або шкаралупа трісне, або впаде яйце і всі праці підуть на смарку.
Крім того, проводили прибирання у дворі, готували не тільки будинок до свята, але і все навколо нього. Намагалися також завершити роботи на городі, оскільки до Чистого четверга потрібно було впоратися з усіма справами по господарству, а залишити на суботу лише випікання пасок і приготування святкових страв. Деякі господині починали пекти паски і у вівторок, щоб не займатися готуванням в останній день перед Великоднем.
Цього року на Страсну суботу випадає свято Благовіщення, у яке небажано займатися якою-небудь роботою, тому підготуватися до Великодня бажано до Чистого четверга. Варто пам'ятати, що в Страсну п'ятницю не можна робити приготування до Великодня, адже це найскорботніший день для християн.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити