image
 |  4 4 Січня 2021 | 18:39

Створили прилад, який діагностує коронавірус за 10 секунд

Турецькі вчені створили прилад, який на основі передових оптичних технологій діагностує інфікування коронавірусом за 10 секунд.

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на заяву на сайті Бількентського університету, на базі якого було створено прилад.

«Цим приладом можна виявити вірус, що спричиняє зараження COVID-19, протягом максимум 10 секунд, використовуючи зразок слизової оболонки ротової порожнини», - повідомили в університеті.

Принцип дії приладу, який отримав назву Diagnovir, заснований на оптичних властивостях, коли у присутності вірусу змінюється колір, а його виявлення відбувається з високою ймовірністю.

«У цій системі патогени виявляються протягом 10 секунд шляхом динамічного прийому флуоресцентного сигналу через мікросхему виявлення збудників, розроблену спеціально для пристрою біосенсора», - повідомили в Бількентському університеті.

Для приладу достатньо матеріалу з ротової порожнини, а не носоглотки, що також робить його зручнішим для використання.

На відміну від ПЛР-тестів, система базується не на реплікації зразків, а на виявленні присутності або відсутності вірусу за допомогою передових оптичних методів.

Прилад показав ефективність на рівні 99% у виявленні вірусів у доклінічних дослідженнях.

Планується, що Diagnovir буде запущено у масове виробництво. Вчені планують, що згодом він буде налаштований таким чином, що зможе виявляти інші віруси, не лише COVID-19.

Як повідомлялося, раніше в Туреччині було розроблено тест на антиген коронавірусу, альтернативний ПЛР-тесту, результат якого можна отримати за 5 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії знову захотіли випробувати на українцях експериментальну вакцину від COVID-19

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити