image
 |  2 21 Грудня 2017 | 16:12

Високий суд Англії заарештував активи Григоришина по всьому світу

Високий суд Англії та Уельсу видав наказ про заморожування активів групи «Енергетичний стандарт» україно-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.
Про це 21 грудня 2017 року повідомляє сайт «БізнесЦензор» з посиланням на «LIGA.net».
Рішення винесено як забезпечувальна міра в рамках арбітражного розгляду з Вадимом Новинським і Володимиром Лук'яненко-молодшим на більш ніж $ 300 млн навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ «Сумське НВО».
Рішення винесено на вимогу адвокатів Володимира Лук'яненка-молодшого і компаній, пов'язаних з Новинським, які побоюються, що Григоришин може приховувати активи, щоб уникнути виплат за рішенням арбітражу.
Зокрема, суд видав всесвітній наказ про арешт відносно активів належної Григоришину групи «Енергетичний стандарт» (worldwide freezing order - WFO). Це попереднє рішення, що обмежує відповідача в розпорядженні та користуванні своїми активами, які знаходяться по всьому світу.
У рішенні суду згадуються, зокрема, «Запоріжтрансформатор», «Турбоатом», ПАТ «Сумське НВО», «Укррічфлот», «Запорізький кабельний завод», «Сварог Ессет Менеджмент». Сам наказ про WFO є конфіденційним, повного списку заморожених активів у відкритому доступі немає. Григоришину також належать великі пакети акцій в цілому ряді українських обленерго.
В ході судового слухання, адвокати Лук'яненко змогли довести суду, що існує ризик того, що Григоришин спробує «розмити» свої активи. В кінцевому рахунку це може призвести до невиконання рішення арбітражу на $ 305,8 млн.
Як зазначає видання, саме рішення про замороження активів суд може прийняти тільки при наявності доказів, що у відповідача (Григоришина) ці активи є. Бенефіціарами українських компаній, які приписують Григоришину, в держреєстрі числяться громадянин Швейцарії Леонід Пивоваров і болгарин Максим Марков. Адвокати Лук'яненко і Новинського змогли довести, що реальний власник всіх активів Григоришин. Для цього треба було проводити допит бізнесмена в суді.
Як повідомлялося, ще 9 травня 2016 року Лондонський комерційний арбітраж прийняв рішення про виплату «Енергетичним стандартом» більше $ 305,8 млн Новинському і Лук'яненко. 5 жовтня Високий суд Англії відмовив адвокатам Григоришина в апеляції на це рішення.
Із загальної суми, $ 55,8 млн стосуються порушення акціонерної угоди (JVA) з боку Григоришина. Ці порушення полягають у виведенні коштів з «Сумського НВО» на користь компаній «Техноімпорт» і ТОВ «Енергетичний стандарт», підконтрольних Григоришину.
Зокрема, в 2011-2013 роках машинобудівне підприємство постачало продукцію через «Техноімпорт» і «Енергетичний стандарт», таким чином занизивши доходи другого акціонера НПО - Володимира Лук'яненка-молодшого.
Інша частина суми ($ 250 млн) стосується «опціонної угоди». Згідно з рішенням арбітражного суду цю суму Григоришин зобов'язаний заплатити Новинському, щоб виконати зобов'язання по пут-опціону.
«Сумське НВО» є одним з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій, широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.
За даними «Forbes», НВО з 2008 по 2013 роки продало продукції на загальну суму 1,46 млрд євро, сума виручки становила 200-300 млн євро в рік. За результатами 2015 року завод виробив продукції всього на 1,88 млн грн.
На початку 2016 року МВС і ГФС  провели обшуки  в офісі підприємства в Сумах і порушили кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків і незаконного виведення коштів за кордон. Зокрема, Нацполіція підозрює службових осіб об'єднання імені Фрунзе в навмисній розтраті $ 170 млн коштів підприємства в 2007-2012 роках.
Нагадаємо, що Високий суд Англії заарештував активи Коломойського і Боголюбова на $ 2 мільярди.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити