image
 |  0 9 Липня 2018 | 14:06

Суд відібрав у Фірташа майно Запорізького титано-магнієвого комбінату і повернув державі

Господарський суд Запорізької області задовольнив позов керівника САП Назара Холодницького і вирішив повернути майно «Запорізького титано-магнієвого комбінату» державі.
Про це 09 липня 2018 року повідомляє сайт «Українська правда».
Про повідомляє прес-служба САП.
Рішення передбачає розірвання договору про заснування ТОВ «ЗТМК» №85 від 22.02.2013, укладений Фондом державного майна України та компанією «Толексіс Трейдинг Лімітед» у повному обсязі, - зазначили у відомстві.

Таким чином, частина майна, яку передали у власність утвореного в 2013 році ТОВ повернулася у власність держави.
В 2013 році нібито з метою залучення інвестицій на впровадження сучасних технологій та модернізації виробництва державне підприємство «ЗТМК» стало товариством з обмеженою відповідальністю.
Договір про заснування уклали з переможцем конкурсу ФДМУ   – офшорною компанією «Tolexis Trading Limited» (Кіпр), яка входить до групи компаній «DF Group», підконтрольній бізнесмену Дмитру Фірташу.
Фонд держмайна  передав до капіталу товариства цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні ДП «ЗТМК».
Частка держави в ТОВ склала 51% (контрольний пакет), 49 % компанії належали бізнесмену Дмитру Фірташу (через кіпрську компанію «Tolexis Trading Ltd»).
Tolexis Trading Limited виділила 110 млн доларів США для фінансування модернізації виробництва. Роботи мали закінчитися у І кварталі 2015 року.
Повідомляється, що підприємство фактично передали в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтратили на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з «DF Group».
У подальшому ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.
При цьому, на модернізацію виробництва було спрямовано лише 20 млн грн.
Нагадаємо, 23 вересня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП та у співпраці зі Службою безпеки за підозрою в розтраті 492 мільйонів гривень затримали Володимира Сівака директора Запорізького титано-магнієвого комбінату.
Слідство встановило, що протягом 2014-2015 рр. підконтрольна «Group DF» Фірташу компанія «Tolexis Trading Limited» виділила цьому підприємству 880 млн грн.
Однак Сівак перерахував 492 млн грн з цих коштів на користь третіх осіб.
Cолом'янський районний суд Києва 26 вересня обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 56 днів з альтернативою внесення застави в розмірі 5 млн 762 грн, наступного дня він вийшов під заставу.
Запорізький титано-магнієвий комбінат є єдиним виробником губчастого титану в Європі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити