image
 |  4 18 Серпня 2020 | 23:33

Суддю не покарали за те, що вчасно не оприлюднив рішення у справі волинянина - батька «бурштинового прокурора»

Вища рада правосуддя залишила без розгляду скаргу Центру журналістських розслідувань «Сила правди» на дії судді Рівненського районного суду Михайла Таргонія стосовно запізнілого внесення до судового реєстру ухвали в кримінальній справі.

Таке рішення 6 серпня одноосібно прийняла членкиня Першої дисциплінарної палати ВРП Наталія Краснощокова, - пише Сила правди.

3-го січня 2020 року суддя Рівненського районного суду Михайло Таргоній ухвалив рішення про звільнення від відбування покарання засудженого за смертельну ДТП батька «бурштинового прокурора» волинянина Володимира Боровика. Але документ не потрапив до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Наприкінці березня журналістам «Сили правди» стало відомо, що засуджений на волі і жодного дня не провів за гратами. З того ж таки реєстру ми дізналися, що Державна установа «Городоцький виправний центр» зверталась до Рівненського районного суду з клопотанням звільнити Володимира Боровика через важку хворобу. Справу повинен був розглянути суддя Таргоній.

Аби з’ясувати, чи розглядав суд таку справу і яке власне рішення виніс, журналістка звернулася до голови Рівненського районного суду Сергія Сидоренка. Він повідомив, що ухвала є, вона винесена 3-го січня і негайно набула чинності.

Відсутність ухвали в реєстрі вже пояснював сам Михайло Таргоній. Він пов’язав це з технічним збоєм автоматизованої системи, яка чомусь не надіслала ухвалу до опублікування. Він також пообіцяв виправити непорозуміння найближчим часом. Відтак текст ухвали з’явився в реєстрі 2 квітня, тобто через три місяці після її винесення.

Зважаючи на це, Центр журналістських розслідувань «Сила правди» подав скаргу на дії судді до Вищої ради правосуддя, адже згідно ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» всі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не пройшло і півроку: Погуляйко прийшов на брифінг з готовим текстом доповіді

Скарга, пролежавши три місяці у Вищій раді правосуддя, була залишена без розгляду. Членкиня Першої Дисциплінарної палати Наталія Краснощокова постановила, що «сам лише факт несвоєчасного внесення копії судового рішення до ЄДРСР не може автоматично вказувати на наявність підстав для дисциплінарної відповідальності судді».

У листі, який надійшов на адресу Центру журналістських розслідувань «Сила правди» зазначено, що з 1 січня до 20 травня цього року у провадженні Михайла Таргонія було 277 матеріалів з різних видів судочинства, а розглянув він 162. Тобто, щомісяця суддя виносив майже 40 рішень у справах. Окрім того, згідно пояснень судді, наміру приховувати факт прийняття рішення щодо Боровика-старшого, як і не направляти його до реєстру, в нього не було.

«Несвоєчасне надання ухвали Рівненського районного суду від 3 січня 2020 року для внесення до ЄДРСР пояснюється навантаженням судді Таргонія М.В. та уповільненням роботи АСДС «Д-3» у зв’язку із формуванням звітів роботи суду за 2019 рік», – йдеться в ухвалі Вищої ради правосуддя.

До слова, батько екс-прокурора Рівненщини Андрія Боровика Володимир Боровик повинен був відсидіти за гратами 2 роки і 24 дні за те, що вчинив п’яне ДТП, позбавив людину життя і втік з місця злочину. Не пробувши ні дня у тюрмі, він важко занедужав і виправний центр попросив його звільнити. І от, дивним чином випадковий збій у роботі автоматизованої системи трапився саме тоді, коли потрібно було оприлюднити рішення в цій резонансній справі.

Невдовзі після описаних подій у Луцьку знайшли документи важкохворого засудженого. Власника розшукували через соціальні мережі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити