image
 |  2 24 Жовтня 2018 | 13:09

«Свобода» вимагає від уряду скасувати підвищення ціни на газ

У середу, 24 жовтня, близько 200 людей зібралися під стінами Кабінету міністрів на вулиці Грушевського. Вимагали від уряду скасувати рішення про підвищення ціни на газ для населення. Мітинг організувало Всеукраїнське об'єднання "Свобода".
Біля намету чоловіки вітаються словами гімну.
- Ще не вмерла України, - звертається один.
- Ні слава, ні воля, - відповідає другий.
Присутні, переважно кияни, тримають плакати з карикатурами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. На них написано: "Гроші МВФ для олігархів, борги для українців", "Вимагаємо скасувати підвищення цін на газ".
Поряд білий мікроавтобус з двома колонками. З них лунає пісня гурту "Тартак" "Я не хочу".

За мітингувальниками стежать понад 50 правоохоронців - поліція, Нацгвардія, особи в синіх жилетах "Поліція діалогу". Неподалік стоять 3 автозаки.
Учасників акції і силовиків розділяє металева огорожа з написом "Парковка заборонена".
Помічник депутата Віктор Загорулько розпалює дровами буржуйку. На ньому картонна табличка "Наше майбутнє з урядом Гройсмана". Каже: "З такими цінами доведеться виключити газовий котел".
До присутніх звертається народний депутат, "свободівець" Андрій Іллєнко.
- Минулої п'ятниці в кінці робочого дня уряд зібрався на таємне засідання. Зробили це спеціально перед 2-тижневою перервою у роботі Верховної Ради. Вирішили підвищити ціну на газ на 23 відсотки. Зараз прикриваються МВФ, а всіх, хто проти, називають популістами. Хоча Гройсман, коли призначався, казав: ніколи в Україні не буде змінюватися ціна на газ. Виявилося ціна його слову — нуль. Владі після Майдану треба було займатися деолігархізацією, тоді не довелося б робити запозичень і стояти з протягнутою рукою.


Після Майдану треба було займатися деолігархізацією, тоді не стояли б із протягнутою рукою перед МВФ

Нам розповідають: підвищення не вплине на добробут, субсидії все покриють. Але в проекті бюджету на наступний рік на субсидії виділено на 20 мільярдів гривень менше. Створюються бюрократичні перепони, щоб їх не давати.
Дві третини газу, який використовується в країні, український. А уряд розказує, що ціна має бути, як у Німеччині, де весь газ імпортований. Це повна нісенітниця і схоже на корупційну схему, щоб олігархи наживалися. Як із "Ротердам+", - говорить парламентарій.
Люди скандують: "Уряду - ганьба". Вітають словами "Слава Україні" іншого нардепа зі "Свободи" Михайла Головка.
- З кишень українців витягують останні копійки. Переплачуємо за надра, які добуваються на нашій землі. А за тисячу кубів газу треба буде платити 8550 гривень. Такої ціни ніде немає. У поляків — 200 доларів, білорусів 160, - каже Головко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волиньраді зареєстрували проект звернення про скасування рішення уряду підвищити ціну на газ для населення

Падає дощ. Люди накриваються парасольками.
- Гройсман розраховується з боргами своїх попередників за рахунок простих громадян. Я з цим не згоден. Але влада не хоче нас чути. Може отримати такий Майдан, що їй легко не покажеться. У мене пенсія 2300 гривень, а вони мільярди крадуть і вивозять. Починаючи від Порошенка, - говорить киянин Василь. Прийшов підтримати мітингарів.

Тим часом за 20 м у будівлі Кабміну проходить засідання уряду. На ньому прем'єр-міністр Володимир Гройсман каже: "Ні в цьому році, ні в цьому опалювальному сезоні більше ціна на газ підвищуватися не буде. Крапка".
У "Свободі" заявляють: вимоги зі скасування вартості блакитного палива передадуть урядовцям, а подібні акції протестів проходитимуть і в областях.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд Гройсмана може підняти ціну на газ ще на 40%

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити