image
 |  68 27 Грудня 2023 | 17:14

Святкування Щедрого вечора визнали культурною спадщиною України

Традиції Щедрого вечора в Україні внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики.

"Традиція щедрування жива. Вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є "Щедрик" Миколи Леонтовича", — зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали ще одне затонуле судно у Феодосії

Традиції щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів.

Традиція має довгу історію, йдучи своїми корінням із дохристиянських часів і містить 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: "водити козу", Маланку, щедрувати. І тут важливим є всесвітньо відомий твір "Щедрик"", зазначила дослідниця традицій української культури Марина Соботюк.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити