image
 |  5 12 Червня 2020 | 12:32

Тарифи на тепло переглянуть: що зміниться

Україна в меморандумі Міжнародному валютному фонду за новою програмою stand by взяла зобов'язання до кінця серпня переглянути і затвердити всі тарифи на опалення, прив'язавши їх до вартості газу і супутніх витрат, у тому числі капітальних вкладень.

"Ми забезпечимо, щоб до кінця серпня 2020р. всі тарифи на опалення, що формуються як НКРЕКП, так і місцевими органами влади, були переглянуті і офіційно затверджені таким чином, щоб повністю відповідати рівню ціни на газ і негазовим витратам, включаючи капітальні вкладення", – йдеться в документі, який Фонд оприлюднив у четвер.

Уряд вказав, що вже скасував постанову №560 від 26 червня 2019 року, яка визначала граничні ціни на опалення для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «47 тисяч гривень - то не зарплата, навіть ходити не хочеться», - керівник «Укрпошти» про зарплату

Починаючи з опалювального сезону 2020-2021, тарифи на опалення будуть переглядатися не рідше 1 разу на рік до початку нового опалювального сезону. До кінця червня поточного року Україна зобов'язується прийняти рішення, згідно з яким всі нові договори на комунальні послуги, включаючи переглянуті тарифи на опалення, повинні бути укладені не пізніше 1 жовтня, йдеться в меморандумі.

Уряд проведе консультації зі Світовим банком і розробить відповідні механізми, що дозволяють компаніям централізованого теплопостачання знизити ризик майбутніх заборгованостей у зв'язку з можливою волатильністю оптових цін на газ.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що меморандум МВФ не містить нових вимог до України щодо впровадження структурних реформ, в той же час він містить напрямки, які потрібні в першу чергу самій Україні, вказавши на необхідність зміни тарифної політики. При цьому Шмигаль підкреслив, що сьогодні в оплаті за опалення закладено фіксований тариф на газ у розмірі більш ніж 6,5 тис.грн за 1 тис. куб. м, тоді як поточна ринкова ціна на газ вдвічі нижча. За його словами, перехід на ринкові ціни при поточній ціні на газ не призведе до підвищення тарифів на опалення.

В Україні в липні різко зросте абонплата на газ. Суми в другій платіжці збільшаться приблизно на 24%. Водночас Кабмін на вимогу МВФ припинить регулювати тариф на блакитне паливо.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити