image
 |  4 31 Жовтня 2020 | 15:09

Теперішня конституційна криза є наслідком відсутності реформ, підміни правових процедур ручним режимом керування, – ВО «Свобода»

Всеукраїнське об’єднання “Свобода” послідовно виступає за скасування Конституційного Суду як органу конституційної юрисдикції та передачу його повноважень Верховному Суду. Це один із принципів побудови нової судової системи влади разом зі скасуванням недоторканности суддів, запровадженням виборності та відкликання суддів місцевих судів, утвердженням справжнього суддівського самоврядування.

Про це йдеться у відповідній заяві цієї політичноєї сили, – інформують у прес-службі ВО «Свобода».

«Ще раз наголошуємо: не розпуск Конституційного Суду в антиконституційний спосіб, аби призначити новий лояльний до влади склад Конституційного Суду, а ліквідація Конституційного Суду як інституції і докорінна реформа всієї судової системи.

(див. Проект Конституції ВО “Свобода”, РОЗДІЛ VI. Правосуддя, презентований ще 2007 року).

Теперішня конституційна криза є наслідком відсутності докорінних реформ, неякісних законів, підміни правових процедур ручним режимом керування та окозамилювання, яким займалася як попередня влада, так і нинішня.

Минулий режим не зробив нічого, щоб притягнути до кримінальної відповідальності суддів КС, які в 2010 році вчинили конституційний заколот, змінили Конституцію України і наділили Януковича повноваженнями, на які його не обирали, через що Україна отримала масові розстріли в центрі столиці в 2014 році.

На жаль, адміністрація президента переймалася не встановленням справедливості, а утриманням контролю над судовою системою.

Режим Зеленського продовжив політичну лінію свого попередника.

Винними у теперішній конституційній кризі є як судді Конституційного Суду та нардепи-українофоби, що зробили конституційне подання, так і ті, хто лише заради піару вносив антикорупційні законопроєкти, які суперечили Конституції, хто використовував антикорупційні органи як інструмент політичного тиску, а не для боротьби з корупцією.

Найгірше те, що замість пошуку політичного розв’язання кризи, президент Зеленський подав законопроєкт, у разі ухвалення якого привласнюються функції суду, в неконституційний спосіб розпускається КС та нищяться державні інституції, по суті, руйнується конституційний лад.

Наслідки таких дій будуть катастрофічні та криваві», – йдеться у заяві ВО «Свобода».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЗарплата суддів КС, кредит Суркіса, мільйони Порошенка: що відбулось у реєстрі декларацій, поки він був закритий

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити