image
 |  4 20 Липня 2020 | 21:19

Тих, хто ігноруватиме наказ МОЗ про ІФА-скринінг серед лікарів, чекатимуть великі штрафи, – ЦГЗ

Відповідно до наказу МОЗ, яким ще у травні були оновлені стандарти медичної допомоги при коронавірусній хворобі COVID-19, обов'язкове ІФА-тестування передбачено для лікарів, які працюють з "ковідними" хворими. Проте, дані з регіонів засвідчують, що наказ міністерства ігнорується на місцях, а відсоток перевірених на коронавірус лікарів є вкрай низьким.

Таку ситуацію УНН прокоментував в.о. генерального директора ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України" Ігор Кузін.

По-перше, за його словами, відповідальність за безпеку працівників на робочому місці несе роботодавець. І тому, саме керівник комунальної некомерційної установи – лікарні – відповідає за безпеку лікаря.

"І, власне, тих лікарів, які надають медичну допомогу хворим на "ковід": по суті, на них лягає відповідальність за те, щоб вони організували можливість тестування або домовились про проведення ІФА-діагностики для того персоналу, який обслуговує хворих. Від цього залежить і безпека самих лікарів, і дотримання відповідних законів про працю і безпеку праці", - пояснив Кузін.

По-друге, як зазначив в.о. генерального директора ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України", питання фінансування "ковідного" ІФА-скринінгу на місцях мають вирішуватися на рівні обласних ОДА.

"Централізованого фінансування на закупівлю ІФА-тестів не було, тобто на обласному рівні (за рахунок прийнятих рішень на комісіях) у них є можливість перерахувати частково кошти або віднайти можливість для проведення ІФА-досліджень на рівні області. Юридична база і підстава в цілому для таких рішень є. Змусити, звичайно, важко. Але наказ МОЗ є основним документом, який каже що треба робити і як", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинь — не виняток: в Україні збільшили кількість регіонів, де заборонили послаблювати карантин

Кузін додав, що ігнорування вимог МОЗ, які направлені на безпеку життя і здоров'я як медиків, так і пацієнтів - може завершитися доволі великими штрафними санкціями.

"Якщо будуть зафіксовані випадки виключно лікарняного інфікування медпрацівників, то за рахунок держінспекції праці там будуть штрафні санкції доволі великі", - сказав він.

Нагадаємо, на антитіла до COVID-19 протестували менш як 10% медперсоналу Київської області.

До прикладу, на Луганщині лише 4% медперсоналу пройшли відповідне тестування.

На Сумщині ситуація - краща. Там ІФА-скринінгом охопили близько 65% медперсоналу. Загалом, з початку пандемії коронавірусом в Україні заразилися близько 8 тисяч медиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Оксфорді оприлюднили перші результати випробування на людях вакцини від коронавірусу

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити