image
 |  2 4 Вересня 2020 | 20:05

Тихановська виступила перед Радбезом ООН: опозиціонерка просить надіслати моніторингову місію (ВІДЕО)

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська виступила на неформальному засіданні Радбезу ООН. Воно було присвячене подіям у білорусі: фальсифікаціям на виборах та насиллю проти мітингувальників.

Про це повідомляє «24 канал».

Тихановська просить надіслати моніторингову місію

Засідання відбувалось за так званою «формулою Арріа» – тобто присутність усіх членів була необов'язковою. Тихановська виступала через відеозв'язок.

Ми просимо ООН засудити застосування насилля силовиками у Білорусі проти протестувальників, скликати спецзасідання Ради з прав людини, щоб обговорити ситуацію з правами людини у Білорусі і направити в країну міжнародну моніторингову місію, – сказала Тихановська.

Опозиціонерка також наголосила на необхідності звільнення усіх протестувальників та політичних в'язнів, серед яких і її чоловік – Сергій.

На думку Тихановської, міжнародній спільноті слід припинити будь-яку співпрацю з режимом Лукашенко, адже він «збанкрутував в очах білоруської нації».

Білоруські правозахисники розповіли про насилля над протестувальниками

Окрім Тихановської, до Радбезу ООН звернулись і правозахисники. Так, віцепрезидент правозахисної групи «Весна» Валентин Стефанович розповів про випадки насилля проти мирних мітингувальників з боку стражів порядку.

Тортури, погрози сексуального характеру, позбавлення сну і утримання в переповнених камерах використовувались як покарання для громадян, – сказав Стефанович.

Правозахисники наголошують, що жодну кримінальну справу проти співробітників правоохоронних органів не порушили.

У Білорусі порушують свободу слова

Ще один проблемний аспект, на якому наголосили представники Білорусі, – порушення свободи слова в країні: акредитації іноземним журналістам не видавали, а 17 з них депортували.

25 журналістів отримали травми, більше ніж 150 – арештували з початку виборчої кампанії. 9 медійників – досі у тюрмі, – повідомила членкиня Білоруської асоціації журналістів Ольга Сехович.

У Радбезі ООН були шоковані розповідями білорусів. Зокрема, представниця Великої Британії наголосила, що її країна готова застосувати санкції проти відповідальних за події.

Виступ російського представника

Абсолютно інша позиція була у представника Росії – Дмитра Полянського. Він наголосив, що тема обговорення немає нічого спільного з діяльністю Радбезу. Ба більше, він назвав протестувальників «агресивними» і наголосив, що західні країни були налаштовані проти визнання виборів навsть до їх початку.

Мовиться особливо про Польщу та країни Балтії. Начебто, президент Польщі Анджей Дуда ще в липні мобілізував армію і заявив, що Польща готова взяти контроль над тими білоруськими регіонами. які колись їй належали.

Вже через кілька годин після голосування Естонія та країни Балтії назвали вибори сфальсифікованими. Це стосується і керівництва Євросоюзу. Як ви можете судити з-за кордону всього через кілька годин, що вибори сфальсифіковані? – сказав Полянський.

Згадав росіянин і Україну 2014 року: коли західні країни, начебто, поширювали інформацію про загрозу російської інтервенції на українську територію. Також, вважає Полянський, деескалують ситуацію в Білорусі і націоналісти з України, зокрема, «члени Правого сектора, організації «С14» та «Тризуб Степана Бандери».

Раніше такі ж версії звучали від очільника МЗС Росії Сергія Лаврова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святлана Ціханоуська виступить на засіданні Ради Безпеки ООН

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити