image
 |  2 14 Січня 2021 | 09:04

Торговельні фокуси з лісом: друзям — усе, а суспільству — нічого?

Чому торгівля необробленою деревиною відбувається на закритих "аукціонах" та без конкуренції?

Лісове господарство України уже тривалий час перебуває на стадії становлення. Спостерігається поступова трансформація володіння, користування і розпорядження лісами до сучасних ринкових вимог і правил.

Офіційні статистичні звіти та листи Державного агентства лісових ресурсів України, обласних управлінь лісових та мисливських господарств, окремо взятих лісгоспів майоріють райдужними показниками у формі чисел і цифр про їх начебто господарські та інші досягнення. Однак, "диявол" ховається в деталях.

Відсутність дієвого громадського контролю, недосконалість законодавчого регулювання, безмежний доступ до відновлювальних природних ресурсів – лісів, породили окремий прошарок чиновництва в лісовій сфері, який спеціалізується на "інтелектуальній" багатомільярдній корупції та зберігає вплив на найвище політичне керівництво держави.

Останні події навколо спроби Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів забезпечити продаж усієї (100%) заготовленої деревини виключно через аукціони є наглядним індикатором глибинних деструктивних процесів в управлінні лісами.

Адже, хороша ініціатива – зробити ринок деревини на 100% прозорим мало не коштувала очільнику Міндовкілля посади. Однією із причини написання Романом Абрамовським заяви про звільнення могло стати протистояння між корумпованими лісівниками та реформаторами у справі детінізації обігу деревини.

Ще восени минулого року я cпрогнозував можливий конфлікт лісопереробників, чиновників лісової галузі та реформаторів.

Справжні причини – мільярдні тіньові "потоки" від "тіньового обігу" деревини, які осідають у недоброчесних чиновників. Саме такий status quo працівники лісових господарств намагаються зберегти сьогодні та залучити на свою сторону ТОП-чиновників Уряду та Офісу Президента України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Темний ліс та його болі

Ситуація невизначеності і політичної нестабільності щодо управління лісами "на руку" недоброчесним лісівникам, які причетні, а то й часто самі організовують "інтелектуальну" корупцію.

На жаль, "успішними" кейсами "інтелектуальної" корупції та "хорошим" досвідом діляться з "партнерами" сусідніх областей.

До прикладу, поки увага усіх була прикута до питання звільнення Міністра довкілля Романа Абрамовського - легальні "схеми" продажу деревини за заниженими цінами активно поширилися з Волинської у Рівненську область. Інакше, ніж "торговельними фокусами" це важко назвати. Чому?

Місцезнаходження Товарної Біржі "Універсальна-Полісся" у тому ж самому приміщенні, що і Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, а її філіал, як вказується на сайті Біржі, є у м. Рівному.

Дивні і підозрілі співпадіння, але перед Новим 2021 роком, саме за адресою філіалу Волинської Біржі у Рівненський області зареєстровану нову Товарну Біржу "Суренж".

Спроби вчасно пройти реєстрацію і отримати акредитацію для добросовісних лісопереробників, на жаль, не увінчалися успіхами! Адже, зі сторони працівників торговельного майданчика заготовлено багато причин і всіляких для доброчесних покупців або їх фізично не допустити до торгів.

До речі, на сайтах обох бірж в якості працівників вказані особи, які, ймовірно, працюють одночасно на обох торговельних майданчиках – Товарній Біржі "Універсальна-Полісся" та Товарній Біржі "Суренж"!

Ці факти можна було б вважати малозначним, якби не те, що лісгоспи Рівненщини продали через новостворену Товарну Біржу "Суренж" 16 грудня 2020 року за стартовими цінами великі об’єми лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

"Торговельний" фокус?

Хоч такі торги називаються аукціонними, однак, насправді, конкурентних торгів не відбулося, покупці придбали товар за початковими цінами без ставок і здорової конкуренції.

Більше того, одні і ті ж компанії підозріло часто, отримують безперешкодний доступ до лісових ресурсів. Чомусь саме цим юридичним особам забезпечується біржами комфортна цінова політика, відсутність конкуренції. Як? Приховуванням місця і часу торгів, лотів, які виставляються тощо від добросовісних учасників ринку деревини.

Від усіх цих фокусів лісівників та недоброчесних лісопереробників втрачає суспільство, адже – недоотримує надходження до бюджетів різних рівнів. Також втрачають державні підприємства, в них бракує елементарних коштів для розвитку.

Різниця в цінах на лісопродукцію на 1 квартал 2021 року на "закритих" біржах і на доступних і відкритих для всіх біржах подекуди сягає 500-1000 гривень з 1 м3.

При великих об’ємах продажів – це сотні мільйонів гривень, які: або розчиняються в повітрі, або, напевно, є "апетитною" для корупціонерів складовою тіньового обігу лісоматеріалів.

Роман Абрамовський лишився на посаді Міністра довкілля у 2021 році, однак ніхто з опонентів – корумпованих лісівників від торговельних фокусів і ласих шматків "кешу" тіньового обігу деревини, на жаль, не збирається відмовлятися.

Детінізації ринку деревини, впорядкування обігу лісових матеріалів, контроль за рубками, кадрова реформа лісівників, реформа неефективної власної переробки лісгоспами деревини – усе це сьогодні залежить від політичної волі найвищого керівництва держави.

Однак поки що Офіс Президента України лише подає надії, що найвище керівництво держави вивчає ситуацію і готове посприяти реформаторам та навести лад у лісовій галузі.

Олександр МІСЮРА, підприємець у сфері лісопереробки ("Економічна правда")

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити