image
 |  4 27 Травня 2020 | 16:13

«Треба забути про мову, героїв, історію… Це не ті речі, з якими ми маємо йти далі» – Вакарчук російською мовою закликав забути про все українське (ВІДЕО)

У мережі з’явилося відео інтерв’ю нинішнього лідера партії “Голос” Святослава Вакарчука за 2014 рік.

На записі Вакарчук російською мовою закликає українське суспільство й політикум забути про мову, героїв й історію, а також дозволити кожній області самій визначатися, як їй жити.

Пряма мова Святослава Вакарчука:

“Влада повинна по-справжньому навчитися слухати думку кожної людини в цій країні. На Заході він, на Сході, у Криму чи в Києві – це не важливо. Кожна людина і її думка мають бути почуті.

Що зараз я пропоную зробити. Повернутися у мирний час. Політикам і політтехнологам припинити натравлювати людей одне на одного через вигадані приводи. Забути, винести за дужки поняття “мова”, “герої”, “історія”. Це не ті речі, з якими ми маємо йти далі. Нехай у Донецьку люди самі ухвалюють рішення щодо культурних пам’ятників, назв вулиць, вшанування героїв, як вони вважають за потрібне.

Просте і зрозуміле гасло: ми різні, але ми разом.

Я вважаю, що абсолютно непотрібним, контрпродуктивним, дратівливим було скасування закону про мови (Закон регіоналів Ківалова-Колесніченка, який надавав широкі преференції російській мові в Україні. Визнаний антиконституційним після відповідного подання ВО “Свобода” до Конституційного Суду України, – ред.) відразу в другий день роботи сесії ВРУ. Не треба було цього робити! Є багато думок, правильний він чи ні. Але тоді його не треба було чіпати. Це помилка.

Російськомовний українець – це така ж гордість, як і україномовний українець. Це два рівноцінних громадянини своєї країни, кожен з яких повинен працювати на благо своєї країни, захищати її, гордитися нею, бути готовим захищати інтереси цієї країни у разі чого.

Ми різні, але ми разом. Якщо політик дійсно буде вважати, що якщо ми різні, але ми разом, і буде працювати на цю ідею, то не важливо, звідки він, хто він, яка у нього рідна мова. Він поважатиме обидві мови, і всі інші мови. Він поважатиме культуру, звичаї, він не буде силою руйнувати пам’ятники. Він працюватиме на те, щоб країна об’єднувалася.

У мешканців України можуть бути друзі у різних країнах. І у мене вони є в Росії. Ми повинні дружити, у нас не має бути ворогів. Але коли ми говоримо про країну, утопія говорити, що є у країни друзі чи вороги. У країни не повинно бути ні друзів, ні ворогів. У країни повинні бути тільки інтереси.”

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити