image
 |  0 19 Жовтня 2020 | 21:25

Тривають розкопки у Луцькому замку: знайшли вихід на перший поверх колегіуму єзуїтів (ВІДЕО)

У Луцьку археологи продовжують розчищати підземелля, які ведуть від Вежі Чорторийських до приміщення колегіуму єзуїтів 17 століття, раніше про них не знали.

Про це розповів «Суспільному» археолог Віктор Баюк.

Археолог Віктор Баюк розповідає, що підземний ярус Вежі Чорторийських Окольного замку у Луцьку датується 14-15 століттями. Після його розчистки можна побачити, як виглядає оборонна стіна з внутрішньої сторони.

«Ми завжди бачили мурування зовнішнє, яке воно з бойового боку і не бачили внутрішнього», - каже археолог. Нове відкриття дає можливість науковцям стверджувати, що західна стіна колегіуму єзуїтів одночасно слугувала окольною і оборонною стіною міста. Вона складена частково з цегли, а частково з вапнякового каменю.

Знайдені археологами підземелля знаходяться у Башті князів Чорторийських та Колегіуму єзуїтів. Нині тут досліджують 7 кімнат. В одній з кімнат є хід, в якусь таємну кімнатку.

«Зараз важко сказати, з чим це пов’язано, але в комплексі підземель колегіуму забудовники зробили хід, не ховали його, бо тут є арка, а там галерея, коридор і невелика кімната. Поки ми намагаємося з’ясувати, для чого вона потрібна була» - каже Віктор Баюк.

Розчищати підземелля допомагають студенти-історики місцевого університету. Нині вони знімають ґрунт в одній з кімнат, аби вийти на рівень первісної підлоги. Серед сміття, знаходять артефакти, - розповідає студент Мирослав Зінчук. Каже: найбільше кераміки та цегли, що датуються різними століттями. Раніше, каже студент, знаходили цеглини з надписами - «Лондон», «Париж», «Прима», «Прага».

Студент Максим Біньковський знайшов плитку з оздоблення кімнати. На ній знак фірми. Спочатку студент-археолог думав, що ця плитка має стосунок до єврейської громади Луцька, а потім з’ясував, що це на ній герб польської фірми.

Зі слів археолога Віктора Баюка, розчищають підземелля колегіуму єзуїтів за кошти Луцької міської ради, вартує це 240 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку знову розкопали раніше невідомі підземелля (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити