image
 |  0 10 Травня 2019 | 14:04

Церква, яка має духовний центр в країні агресора, повинна мати відповідну назву, - Епіфаній у Володимирі-Волинському

10 травня 2019 року, вперше у статусі Предстоятеля Православної Церкви України, Володимир-Волинську єпархію відвідав митрополит Епіфаній.  

У кафедральному соборі Різдва Христового Блаженнійшим митрополит Епіфаній, у співслужінні запрошенного єпископату та духовенства, очолив святкову Літургію, згодом відповів на запитання журналістів під час прес-конференції та поклав квіти до дошки із портретами загиблих у російсько-українській війні мешканців Володимира-Волинського та району.

На брифінгу зі ЗМІ Предстоятель ПЦУ розповів про стосунки з Філаретом, зустріч з новообраним президентом Володимиром Зеленським та про те, скільки православних церков світу у цьому році визнає ПЦУ.

- Нещодавно Ви зустрічалися з Онуфрієм, скажіть про що говорили?

- Ми з ним зустрілися на заходах присвяченим Другій світовій війні, але особливо не розмовляли.

Ми віримо, що у майбутньому ми будемо мати свою українську православну церкву, що всі православні українці об’єднаються навколо престолу вже єдиної, автокефальної, незалежної церкви. Ми бачимо, що цей процес повинен бути мирним, спокійним і кожна громада повинна добровільно визначатися щодо свого підпорядкування чи до Києва, чи до центру, який зараз перебуває в країні агресорі. Та церква, яка має свій духовний центр в країні агресора повинна мати відповідну назву і не ховатися за назвою Українська Православна Церква, а називатися так, як це слід робити згідно закону, який був прийнятий Верховною Радою – Російською православною церквою в Україні.

- Ходять чутки, що у вас, ніби то є конфлікт з патріархом Філаретом і чи не вплине це згубним чином на розвиток ПЦУ? 

- Святіший патріарх Філарет відіграв важливу роль на шляху до здобуття українською церквою автокефалії. Тому ми шануємо його як нашого духовного наставника і в подальшому спільно будемо розбудовувати нашу єдину помісну православну церкву. Це було метою його життя. Томос, який ми отримали, є його досягненням і ми це досягнення повинні примножувати.

- Також ходять чутки, що Філарет хоче повернутися до Київського патріархату чи є це можливо?

- Ми не будемо коментувати різні чутки, але я вже говорив, що УПЦ КП, Українська автокефальна церква відіграли важливу роль в отриманні автокефального статусу та патріаршого, синодального Томосу. Вони лягли в основу, виконавши свою історичну місію і роль. 15 грудня ми створили уже єдину помісну українську церкву і ці дві структури влилися у неї повністю. Також влилася частина архієреїв УПЦ МП, які сьогодні тут присутні. Вороття до старих структур немає, тому що ми маємо єдину помісну Православну Українську Церкву.

- Ви сьогодні сказали, що в цьому році ПЦУ визнають кілька Вселенських церков, скажіть, будь ласка, як довго триватиме цей процес і чи можете назвати ті Церкви, які визнають ПЦУ в цьому році?

- Ми зараз працюємо у напрямку визнання іншими помісними церквами Православної Церкви України. Зараз триває відповідна процедура: та чи інша Церква вивчає це питання. Звичайно, кожен хоче, щоб все було одразу. Але потрібно ще багато працювати, щоб Церква за Церквою визнали нашу автокефалію. Вірю, що в цьому році Елладська, Кіпрська та інші Церкви долучаться до того акту, який звершив Вселенський патріарх. Саме його всесвятість патріарх Варфоломій прийняв таке рішуче історичне рішення – дав Томос про автокефалію. Тож протягом цього року декілька помісних церков світу повинні визнати наш автокефальний статус.

- Про що розмовляли на зустрічі з президентом Зеленським?

- Дійсно, ми мали першу зустріч з новообраним президентом Володимиром Зеленським і спілкували про те, як в подальшому церква буде спільно з державою розбудовувати своє майбутнє. Володимир Олександрович склав на мене позитивне враження як людина. До цього часу у нас не було зустрічей. Я вірю, що перша зустріч ляже в основу подальшої співпраці між Церквою і державою. Бо, якщо ми будемо співпрацювати на благо розбудови держави, то і церква в майбутньому відіграватиме важливу роль в державотворенні. Церква є духовною основою нашої української держави і зараз в час війни відіграє важливу роль. Наші капелани присутні на війні. Ми і надалі будемо розвивати капеланство для того, щоб духовно утверджувати нашу українську армію, яка боронить наше з вами мирне небо. В ці дні ми згадуємо всіх тих героїв, які відійшли у вічність, віддавши життя за кожного із нас, за українську державу, за європейське майбутнє.

По завершенні прес-конференції, від кафедрального собору до центральної площі міста, відбулась хресна хода у якій взяв участь Предстоятель разом з архієреями, духовенством, представниками влади та вірянами. Біля стели пам’яті героїв митрополит молитвою та покладанням квітів вшанував пам'ять воїнів, що загинули на Сході України, захищаючи волю і незалежність Української держави.

Зустріч з Предстоятелем носила радісну атмосферу. Поруч з митрополитом Епіфанієм не було охоронців, до нього можна було вільно підійти та попросити благословення.

Щиро вітали володимир-волинці і митрополита Симеона, який багато років служив на єпископській кафедрі у княжому місті і став одним з архієреїв УПЦ МП, які підтримали створення Православної Церкви України.

Ярослава Вознюк

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити