image
 |  0 1 Вересня 2019 | 08:00

Цей день в історії, 1 вересня: народився український композитор-пісняр Микола Мозговий

Любителям історії буде цікаво дізнатися  якими  ж  подіями  розпочалася осінь.

Офіційно День знань був затверджений Верховною радою СРСР 1 вересня 1984 року.  Сьогодні  в школах проводять урочисті заходи, студентам вручають студентські квитки.

У  1482 році кримськими татарами  був  розгромлений Київ.

У  1964 –му   Вперше на телеекрані з'явилася передача "На добраніч, малюки!".

Того ж року,   в Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр "Україна".

Будівля кінотеатру було побудовано в 1903 році. Тоді на вулиці Миколаївській в Києві (зараз - вулиця імені архітектора Городецького) за проектом архітектора В. П. Брадтман був зведений цирк "Гіппо-Палас" ("Hippo-place"). Він належав відомому на всю Росію дресирувальнику коней Крутікова. На той час це був єдиний в Європі двоповерховий цирк, який міг вмістити одночасно 2000 глядачів. До того ж будівля цирку мав унікальну акустикою і часто використовувалося для творчих вечорів та концертів

20 квітня 1918 в цій будівлі проходило обрання гетьманом України Павла Скоропадського.

Наприкінці вересня 1941 року будівля цирку було підірвано відступаючими радянськими військами, а в 1945 розібрано до самого фундаменту, так як руїни не підлягали реставрації.

1973-го  терорист у Мавзолеї кинув бомбу (саркофаг не постраждав, однак декілька відвідувачів на жаль загинули).

1985-й  -  американсько-французька експедиція на глибині близько 4000 м знайшла уламки затонулого після зіткнення з айсбергом лайнера "Титанік".

У  96-му   — В Україні запроваджено національну валюту – гривню.

А в   2001 році в Україні набув чинності новий Кримінальний кодекс, в якому вища міра покарання замінена довічним ув’язненням.

Цього дня  в Беслані,  6 років тому  сталася  трагічна подія - захоплення школи   чеченськими терористами.

На урочистій лінійці біля середньої школи №1 зібралося декілька сот людей. Раптово на лінійку ввірвалися озброєні люди і почали заганяти присутніх у будівлю школи. Так почалося Бесланське лихо. Терористи висунули вимоги: звільнити бойовиків, що брали участь у нападі на Назрань вночі 22 червня. Останньою вимогою було - надати Чечні незалежність.  Після переговорів з колишнім президентом Інгушетії Русланом Аушевим терористи звільнили групу заручників - 26 жінок і дітей.  Кількість убитих становить 323 людини, в тому числі 156 дітей. Всього допомога медиків знадобилася 700 потерпілим.

У  2006-му  в  Криму почав працювати перший у світі кримськотатарський телевізійний канал.

1 вересня народилися:

Едгар Берроуз -  американський письменник, автор романів про Тарзана. Він народився  у 1875-му .

Наступний іменинник – це Бхактіведанта – засновник Міжнародного  товариства свідомості крішни, більш відоме як рух Харі Крішна. Він народився  у  1896-му  році. 

1923 року народився   Роккі Марчіано  американський боксер-професіонал, чемпіон світу в суперважкій вазі (1952-1956).

Жодного разу не зазнав поразки на професійному ринзі (у 49 боях). Після закінчення професійної кар'єри - успішний бізнесмен. 

Загинув в авіакатастрофі, керуючи особистим літаком, за день до свого 46-річчя.

1947 рік - Микола Мозговий, український естрадний співак, композитор-пісняр.

Із 1994 року - директор і художній керівник Українського театру пісні, з 2005-го - директор Національного палацу мистецтв "Україна".  Автор пісень "Минає день", "Серце скрипки", "На щастя, на долю", "Край, мій рідний край" та інші. Помер влітку 2010 року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити