image
 |  0 29 Серпня 2021 | 08:00

29 серпня. Цей день в історії: вшанування пам'яті захисників України

29 серпня, цей день в історії: Цей жалобний день відзначається в країні щорічно відповідно до Указу Президента України № 621/2019 від 23.08.2019 задля гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.
Для відзначення дня пам’яті та героїзму загиблих захисників було обрано саме цю дату, оскільки її приурочено воєнним подіям на сході України, коли під час Іловайської операції українська армія зазнала найбільших втрат.

1756 - почалася Семирічна війна (1756-1763 рр.).: король Пруссії Фрідріх II з шістидесятитисячною армією вторгся в Саксонію.

1831 - знаменитий англійський фізик Майкл Фарадей відкрив явище електромагнітної індукції.

1842 - закінчилася Перша Опіумна війна між Великобританією і Китаєм (англійці отримали важливе торгове місто Гонконг і право торгувати через п'ять китайських портів, крім цього англійці змусили китайців виплатити військову контрибуцію у вигляді 23 мільйонів доларів).

1885 - німецький інженер і конструктор Готліб Даймлер отримав патент на мотоцикл (за своє життя спільно з Вільгельмом Майбахом розробив один з перших автомобілів і кілька типів бензинових двигунів внутрішнього згоряння).

1897 - створена Всесвітня сіоністська організація, основна мета - повернення євреїв на свою історичну батьківщину, Ізраїль.

1898 - засновано компанію "Гудієр" (на сьогоднішній день вважається законодавцем моди у виробництві автомобільних шин).

1946 - розширення ООН: до складу увійшли Швеція, Афганістан і Ісландія.

1999 - в Донецьку відкрили прижиттєвий пам'ятник видатному легкоатлетові Сергію Бубці.

2001 - учені-генетики виявили людський ген довголіття.

2009 - з ініціативи Казахстану Організація Об'єднаних Націй проголосила 29 серпня в якості Міжнародного дня дій проти ядерних випробувань. 

29 серпня 2019 рік - народились:

1632 - британський філософ, прихильник лібералізму Джон Локк (його думки справили величезний вплив на праці Вольтера і Руссо, відбилися в американській Декларації незалежності).

1862 - бельгійський письменник Моріс Метерлінк (автор філософської п'єси-притчі "Синій птах", у своїх творах показав спроби душі досягти розуміння і любові; став лауреатом Нобелівської премії з літератури).

1868 - відома українська письменниця Людмила Старицька-Черняхівська.

1868 - російський історик-марксист, радянський політичний діяч Михайло Миколайович Покровський.

1904 - німецький хірург і уролог Вернер Форсман (розробив спосіб катетеризації серця).

1915 - шведська кіноактриса Інгрід Бергман (входить в сотню найвидатніших актрис кінематографа, тричі лауреат премій "Оскар").

1923 - англійський актор театру і кіно Річард Аттенборо (нині очолює Королівську академію драматичного мистецтва).

1936 - американський політичний діяч Джон Маккейн (прихильник нарощування військового потенціалу США, вважається головним русофобом Америки, зробив блискучу кар'єру в армії, нагороджений медалями Срібна зірка, Бронзова зірка, Легіон честі, Пурпурне серце і Хрестом за видатні льотні досягнення).

1938 - американський актор Елліотт Гулд (брав участь у відомому фільмі "Одинадцять друзів Оушена").

1958 - легендарний співак Майкл Джексон (рекордсмен Книги рекордів Гіннесса, вніс значний внесок в розвиток популярної музики).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити