image
 |  99 16 Січня 2024 | 17:14

Ціни на молоко-сировину в Україні б'ють рекорди

Ціни на молоко як сировину для виробників молочної продукції у грудні 2023 року вийшли на десятирічний максимум.

Про це заявили в Спілці молочних підприємств України.

За словами експертів Спілки, у другому півріччі 2023 року ціни на молоко-сировину суттєво зросли - як у гривневому вираженні, так і у перерахунку на євро.

Так, грудні ціни перевищили рівень у 15 грн/кг, тоді як ще у липні становили в середньому 11,6 грн/кг, тобто відбулося зростання на 30%.

"Грудневий рівень ціни молока-сировини в Україні, у перерахунку на євро та з урахуванням середньоєвропейських базисів поставки (41,4 євро/100 кг), - є найвищим, як мінімум, за останні десять років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У дружини мільйонні доходи, паркомісця та авто: що декларує скандальний волинський митник

Ціна вище 40 євро/100 кг (а саме 40,7 євро/100 кг) спостерігалась в Україні за цей період лише одного разу - у листопаді 2021 року - і це було наслідком значної ревальвації гривні у другій половині 2021 року", - йдеться у звіті.

"У 2023 році відповідний рівень ціни було також досягнуто у листопаді, проте у грудні 2023 року, на відміну від ситуації дворічної давнини, ціни продовжили своє зростання (ще + 2%), сягнувши історичного максимуму", - додали в Спілці.

Як наслідок, різниця між рівнем цін в Україні та країнах ЄС протягом року постійно скорочувалася. Якщо у квітні-травні ціна молока-сировини в Україні становила 70% від середнього показника по ЄС та, зокрема, Польщі, то із жовтня вона становить вже близько 90% і постійно скорочується.

Це негативно впливає на цінову доступність молокопродуктів українського виробництва, додали експерти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити