image
 |  0 20 Січня 2022 | 16:27

Цьогоріч до 40% бджолосімей можуть не пережити зимівлі

Найскладнішим сезоном у бджільництві є зимівля бджіл. Січень є серединою періоду зимового спокою бджолиних сімей: в Україні бджоли у 2021 році провели останні осінні обльоти у 20-их числах жовтня (північні області) — перших числах листопада (південь та південний схід країни).

Про це повідомляє прес-служба Бджолиної Садиби «Знатний Мед», — пишуть Агроновини.

Зазначається, що розподіл основних факторів ризику, що впливають на успішність зимівлі, такі: 70% — вміння, знання та дії бджоляра з підготовки бджіл до зими (збирання сильних сімей, створення оптимальних умов у вулику, достатня кількість корму), 20% — погодно-кліматичні умови, що склалися в даному районі в період зимівлі бджіл, 10% — поведінка сім’ї у гнізді під час зимівлі (розташування та рух клубу, час появи розплоду, передчасний розігрів сім’ї, тощо).

«До Нового року погодні умови сприяли стійкому проходженню зимівлі: добова температура поступово знизилася від +10°С до -5−7°С, без різких перепадів. При цьому бджолярі відзначали загибель від 5% до 10% сімей на окремих пасіках. Але потім погода приготувала неприємні сюрпризи. Вже у новорічну ніч температура піднялася за добу на 10−15°С (від -7°С до +5−8°С). Це призвело до розширення бджолиних клубів, розповзання бджіл по вуликах. Такі перепади згубно впливають на стан зимівлі», — розповідає Валерій Курейко, співвласник ТМ «Знатний Мед».

За його словами, ще 5−7 перепадів температури до кінця зими, що може негативно вплинути на стан сімей: температурні гойдалки призводять до того, що до кінця березня бджоли підходять слабшими, з меншим запасом кормів. Як правило, клуб переміщується далі від входу, а за значного підвищення температури (до +10°С на 1−2 дні) може початися передчасна поява розплоду. Бджолярі не можуть кардинально допомогти бджолам у безполітний період (для повноцінного обльоту та огляду сімей температура повітря має бути вищою за +14°С).

«Всі ці фактори можуть призвести до загибелі до 35−40% бджолосімей, що змусить бджолярів вкладати значні ресурси у відновлення пасік, лікування бджіл від хвороб, підтримання ослаблених сімей та уповільнить розвиток галузі. Цьому бджолярі змушені дати раду самі, без фінансової та організаційної підтримки», — коментує бджоляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітей навчатимуть дистанційно: на Волині відкрили школу, яку ще не здали в експлуатацію (ВІДЕО)

Разом із тим, у багатьох країнах Європи та Америки втрата бджолосімей у певні роки за підсумками зимівлі становить від 30−50%. При цьому є якісний ветеринарний контроль, страхування ризиків, суттєва фінансова та організаційна підтримка як з боку профільних асоціацій, так і з боку держави. Все це допомагає швидко відновити втрати та нарощувати обсяги галузі та виробництво продукції.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити